Skip to main content
DA / EN

Forskningsnyheder 2020

  • 17.12.2020

    Hør nu godt efter!

    Audiologi handler om hørelse – men også om hjernen. På SDU har den audiologiske forskergruppe vokseværk og boltrer sig i nye laboratorier på campus med projekter, der udforsker hørelsen og sigter mod at gøre det lettere at behandle høretab.

  • 11.12.2020

    Forskere vil kortlægge dine celler. Alle 37 billioner

    Vi er på vej til at vide mere om menneskekroppens celler, end nogen forsker nogen sinde har turdet drømme om. Men hvad skal vi bruge det til?

  • 08.12.2020

    Forskere omdanner CO2 til bæredygtige brændstoffer

    Teknologien skal snart afprøves på et af Danmarks største biogasanlæg, som ser ind i en fremtid, hvor biogassen ikke blot bliver skabt ud af gylle og kartoffelskræller, men også CO2.

  • 07.12.2020

    Cannabisplantens lange vej til medicinskabet

    Milliarder er investeret, og første danske medicinske cannabisprodukt er på markedet. I orkanens øje står forsker Rime Bahij, som drømmer om at kortlægge cannabisplantens indholdsstoffer.

  • 03.12.2020

    Sådan påvirkede COVID-19 sundhedsvæsenet

    Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er aktuel med en ny bog, som kaster et kritisk blik på, hvordan vi var rustet til en pandemi som COVID-19, og hvilke konsekvenser virussens indtog har haft for sundhedsvæsenet og patienterne.

  • 30.11.2020

    Forsker vil udvikle creme, som kan hjælpe kræftpatienter

    Forsker Tore Bjerregaard Stage vil udvikle en creme til patienter med smerter i huden efter kemoterapi. Cremen skal mindske generne efter behandling hos brystkræftpatienter og børn med leukæmi eller hjernetumorer.

  • 27.11.2020

    Romaner er mere end bare ord

    Forfattere og forlag har de seneste årtier eksperimenteret løs med billeder, typografi og layout i romanen som stort set aldrig før. Derfor har SDU’s nye doktor i multimodal stilistik udviklet en solid værktøjskasse til at forstå, hvordan romanens mange elementer påvirker læseoplevelsen.

  • 24.11.2020

    Polarforskerens sidste timer

    Kemiske analyser af sort klat i dagbog kaster nyt lys over polarforsker Jørgen Brønlunds tragiske endeligt i Grønland i 1907.

  • 19.11.2020

    Hele verden ser på muligheden for at genbruge medicin

    Fremtidens medicin mod en lang række sygdomme findes måske i de lægemidler, der allerede er udviklet. Forskere fra blandt andet SDU leder efter lægemidler, som måske kan have effekt på helt andre sygdomme, end de er godkendt til behandling af.

  • 17.11.2020

    Dansk supervåben mod corona – og nye vira?

    Nanoforskere fra SDU vil sammen med produktions- og handelsvirksomheden Abena skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.

  • 17.11.2020

    Influencere erobrer medielandskabet

    Med coronakrisen og samfundsbevægelser som Black Lives Matter og #metoo har influencere fået en ny rolle i medielandskabet, og de gør et voksende indhug i det publicistiske kredsløb. Det viser et forskningsprojekt, som har udforsket, hvilken rolle influencere spiller blandt unge.

  • 11.11.2020

    På jagt efter havets dybeste hemmeligheder

    Dybhavsgravene er nogle af de allermindst udforskede steder på Jorden. Vi ved ikke ret meget om, hvad der foregår dernede, men det vil ændre sig. Ambitiøse ekspeditioner er nemlig på vej.

  • 10.11.2020

    Flersprogede børn får ekstra sproghjælp i Covid-19-krisen

    Flersprogede børn i Odense og Esbjerg får nu hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. I et nyt projekt tilbyder den frivillige organisation 2 Timer om Ugen og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.

  • 09.11.2020

    Boligen som investering øger forskel mellem land og by

    Boligmarkedet uden for de større byer er udfordret, og forskellen mellem land og by bliver større og større. Forskningsprojekt viser, at det blandt andet har rod i den måde, finansieringen af boligmarkedet er skruet sammen på.

  • 05.11.2020

    Da covid-19 lukkede Roskilde Festival

    Da Danmark lukkede ned i marts på grund af Covid-19, fik det store konsekvenser for oplevelsesbranchen, herunder landets festivaler, der blev tvunget til at aflyse. Én af festivalerne er Roskilde Festival, og en netop udgivet rapport fra SDU har undersøgt, hvad aflysningen af festivalen betyder for festivaldeltagerne. Rapporten er den første af sin slags.

  • 29.10.2020

    Kan gulerødder bekæmpe diabetes?

    Forsker Eva Arnspang Christensen har for første gang vist en sammenhæng mellem stoffet falcarindiol i gulerødder og diabetes. Nu jagter hun penge til at teste, om gulerødder kan bekæmpe diabetes i et klinisk forsøg.

  • 27.10.2020

    Ny medicin uden dyreforsøg

    Forskere vil mindske brugen af dyreforsøg, når der skal udvikles ny medicin. Computer-simuleringer kan i stigende grad klare opgaven bedre.

  • 20.10.2020

    Kunstnere skaber økonomisk vækst

    Storbyer som New York og Los Angeles tiltrækker hvert år tusindvis af kunstnere, der drømmer om at slå igennem. Et nyt forskningsprojekt på SDU viser, at det rige kulturliv er med til at skabe økonomisk vækst i USA’s største byer.

  • 15.10.2020

    Derfor holder Trump til flere kritiske sager end andre præsidenter

    Trumps fire år som amerikansk præsident har været præget af en stribe alvorlige sager, men Trump har verfet alle skandalerne af sig. Hvorfor holder Trump til langt flere kritiske sager end andre politikere? Det svarer to af landets førende USA-eksperter på.

  • 15.10.2020

    Forsker bruger mini-hjerner til sygdomsforskning

    Professor Martin Røssel Larsen forsker i hjernesygdomme, og for at forstå dem bedre laver han mini-hjerner af stamceller i sit laboratorium.

  • 12.10.2020

    Verden er fuld af selvlysende dyr

    Forskere har været på dykkertogt og beretter, at samtlige undersøgte dyr har selvlysende evner. Selvlysende organismer er mere almindelige, end vi umiddelbart tror – også i Danmark.

  • 05.10.2020

    Naturen under pres

    Urbanisering, infrastruktur og landbrugsproduktion giver færre og færre uberørte naturarealer – og det truer dyrearter og økosystemer i hele verden.

  • 02.10.2020

    Hybride iværksættere har mindre chance for at få succes

    Prøver man at starte egen virksomhed, samtidig med at man søger job, er det langt mindre sandsynligt, at man lykkes med sin virksomhed. Det viser et nyt studie fra SDU.

  • 01.10.2020

    Mysteriet om 900 år gammelt helgenskrin løst

    Nye videnskabelige undersøgelser afslører, at Knud Den Hellige ikke ligger med sine egne ligklæder i sit helgenskrin i Odense Domkirke. De tilhører formentlig hans bror, Benedikt.

  • 01.10.2020

    Medarbejderinddragelse skal sikre færre nedslidte

    Hjælpemidler er nødvendige, hvis social- og sundhedshjælperen og mureren skal holde til at gå på arbejde, når de er fyldt 70. Men alt for mange hjælpemidler ender med at samle støv.

  • 22.09.2020

    Demokratiet står i en midtlivskrise

    Demokratiet har oplevet markante tilbageslag over de seneste årtier. I ny bog undersøger danske forskere de demokratiske problemer i dybden, og konklusionen er klar: Problemerne er ganske alvorlige og corona-krisen gør det ikke bedre.

  • 21.09.2020

    Beton opsuger store mængder CO2

    Betonbygninger optager CO2 ligesom træerne. Nye beregninger viser, at beton optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.

  • 17.09.2020

    De giver dig sjove kattevideoer på nettet...

    ... får de verdensherredømmet i bytte? Peter Schneider-Kamp er professor i datalogi og bekymret over, at vi giver techgiganterne for stor magt, når vi lader dem indsamle data om os.

  • 14.09.2020

    Biologer har brug for din hjælp

    Vidste du, at der er 9000 søer på Fyn? Vi mangler vandprøver fra dem – vil du tage en med til forskerne, hvis du er på tur?

  • 26.08.2020

    Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed

    Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.

  • 20.08.2020

    Er du klar til gravide mænd og gamle mødre?

    Nye teknologier – især nedfrysning – og ændret lovgivning er i fuld gang med at forandre, hvem der kan få børn og hvornår vi kan få børn. Men i Danmark er det ikke alle, som har lige adgang til de teknologiske muligheder og dermed forældreskab.

  • 14.08.2020

    Litteratur giver adgang til unikke universer

    Et netop overstået forskningsprojekt har undersøgt, hvordan litteraturen bliver brugt til at lukke læseren ind i forskellige sociale miljøer, og hvordan dette kan være med til at skabe en større anerkendelse af problematikker, der knytter sig til racialisering, sygdom og køn.

  • 13.08.2020

    COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?

    Forskere har gravet i data fra Google og Apple, og de afslører effekten af social afstand i Europa.

  • 12.08.2020

    Fra skorpiongift til hjertemedicin

    Nyt studie gør forskere klogere på, hvordan skorpionens gift kan udnyttes som medicin mod hjerteanfald.

  • 12.08.2020

    Slut med håndtrykket?

    Håndtrykket har været vores foretrukne hilsen siden 1800-tallet. Men med covid-19 pandemiens indtog synes håndtrykkets status truet. Vi har bedt professor Johs. Nørgaard Frandsen gøre os klogere på håndtrykkets historie og komme med nogle bud på, hvilke hilseformer vi kan sætte i stedet.

  • 10.08.2020

    Elever og lærere ser positivt på ”corona-skolen”

    Både elever og lærere har oplevet skolehverdagen præget af udeskole og corona-restriktioner som positiv. Det viser den første større undersøgelse af skolernes genåbning, som et forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU står bag.

  • 10.08.2020

    Da fitness flyttede hjem

    Den ugentlige tur i træningscenteret betyder mere for danskerne, end vi går og tror. For efter at corona lukkede landets motionscentre, er det gået op for danskerne, hvor stor en rolle daglig motion spiller for vores velvære. Det viser en undersøgelse fra SDU.

  • 10.08.2020

    At blive én, som nogen har brug for

    Kvindeliv i Danmark er fundamentalt forandret i løbet af de seneste 50 år, og det viser sig naturligvis også i litteraturen. Ny ph.d.-afhandling sætter fokus på, hvad den moderne kvindelige udviklingsroman fortæller om muligheder og problemer i det moderne kvindeliv.

  • 04.08.2020

    Danskerne glemte ikke, hvor de kom fra

    Da en stor del af den europæiske befolkning begyndte at udvandre til USA, gik de danske udvandrere langt hen ad vejen fri af diskrimination i deres nye hjemland. De forsøgte at bevare deres danskhed i en ny tilværelse, hvor balancen mellem to nationaliteter var svær.

  • 30.07.2020

    COVID-19: Næste bølge er på vej til Danmark og kan blive ligesom den første

    Fysikere forudser, at Danmark og en række europæiske lande bliver ramt af ny COVID-19-bølge i løbet af september, og at den vil klinge af efter ca. to uger.

  • 20.07.2020

    Litteraturforskerens syv bedste tip til ny litteratur

    Hvilke nye bøger er den bedste sommerferielæsning? Det spurgte vi Camilla Schwartz om, der forsker i nyere litteratur.

  • 16.07.2020

    Ny innovationsform er vokset ud af coronakrisen

    Whisky og gin fra Nyborg Destilleri bliver til håndsprit, Grundfos producerer 100.000 visirer, og fibermaterialer bliver til ansigtsmasker i stedet for bleer. Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt danske virksomheders omlægning til værnemidler under coronakrisen, og de har opdaget en helt ny innovationsform.

  • 15.07.2020

    Skeletterne sladrer om livet før døden

    Forskere henter vigtig nutidig viden om epidemier, dødsårsager og aldersbestemmelse fra de gamle knogler i skeletsamlingen på Syddansk Universitet.

  • 14.07.2020

    De fem bedste klassikere, du kan læse i ferien

    Hvilke klassikere er den bedste sommerferielæsning? Det har vi spurgt ekspert i klassisk litteratur, Sofie Kluge, om.

  • 13.07.2020

    Ny opfindelse reducerer ammoniak, metan og dårlig lugt fra gylle

    En ny miljøteknologi har i laboratorieforsøg vist imponerende resultater. I de bedste tilfælde kunne svinegylles ammoniakfordampning nedbringes med op til 95 procent.

  • 09.07.2020

    Kraftig regn efter tørke kan give fiskedød

    I 2018 var sommeren ekstremt tør. Da regnen endelig kom, forårsagede den massiv fiskedød i et stort, netop genoprettet sø-miljø. Sådanne begivenheder kan fuldstændigt nulstille et økosystem, og det vil ske igen, vurderer biologer.

  • 08.07.2020

    Eurozonens krise lurer igen

    Hen over sommeren forhandler EU’s ledere EU-budgettet på plads. Eurozonen er især hårdt ramt, og der er udsigt til den største økonomiske tilbagegang siden Anden Verdenskrig.

  • 03.07.2020

    Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?

    Rummet har sendt nogle signaler til os, som forskerne ikke kan forklare. Måske er det signaler fra en partikel, som hidtil har formået at holde sig skjult, mener fysikere fra SDU.

  • 01.07.2020

    Varmefølende kameraer skal fange kritisk syge patienter

    To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog. Overlæge i akutmedicin tror, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter.

  • 29.06.2020

    Studerende hjælper patienter med hjernekræft med ny hurtig test

    Ingeniørstuderende har udviklet en test, som kan sikre kræftpatienter hurtigere og bedre behandling. Biotekvirksomheden PentaBase kalder opdagelsen banebrydende.

  • 25.06.2020

    Truslerne fra mikrouniverset

    De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.

  • 24.06.2020

    Vandmænd indeholder 0 kalorier, hvorfor gider fisk æde dem?

    Ny undersøgelse viser, at vandmænd faktisk er en vigtig fødekilde for mange af havets dyr som fisk, skildpadder og krebsdyr.

  • 23.06.2020

    Hvorfor bevæger danskerne sig?

    ”Danmark i Bevægelse” er et nyt forsknings- og formidlingsprojekt, som skal gennemføre den største undersøgelse nogensinde af danskernes motiver og muligheder for bevægelse. Professor Bjarne Ibsen uddyber baggrunden for projektet.

  • 23.06.2020

    Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder

    Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.

  • 22.06.2020

    Kan teater hjælpe klimaet på rette vej?

    Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.

  • 18.06.2020

    En beskidt kamp om USA’s fremtid

    Det kommende præsidentvalg i USA bliver en beskidt omgang, når Joe Biden vil forsøge at overtage præsidentposten fra Donald Trump. Det vurderer SDU-forsker Niels Bjerre Poulsen og forudser en tæt valgkamp, der bliver påvirket af den nuværende coronavirus.

  • 17.06.2020

    Stenalderens religion udforskes

    Femern-udgravningerne kan afsløre helt nye sider af stenaldermenneskenes religion og ritualer. Det er i hvert fald planen med et nyt samarbejde mellem SDU’s religionshistoriker Mikael Rothstein og Museum Lolland Falster.

  • 17.06.2020

    Chips med mindre salt smager lige så godt

    Fornøjelsen ved at spise chips forringes ikke ved at skære markant i saltindholdet. Chips smager lige så godt, når de indeholder 30 procent mindre salt. Det overraskende resultat er forskere på Syddansk Universitet nået frem til ved at teste 200 unges chips-smag.

  • 16.06.2020

    Implantater styrker sammensyninger på tarme

    Hul på sammensyningen er en hyppig og alvorlig komplikation hos patienter, der er blevet opereret i tarmene. Forskere har udviklet et 3D-printet implantat, der kan hjælpe patienterne.

  • 14.06.2020

    Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

    Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne og give besked om behov for reparationer.

  • 08.06.2020

    Levetid: Din indkomst har mere at sige end din uddannelse

    Økonomer har udarbejdet en ny prognosemodel for, hvor længe vi kan forvente at leve. Den tager afsæt i indkomst og formue og viser, at alle de store indkomstgrupper i befolkningen generelt kommer til at leve længere, og at de følges nogenlunde ad.

  • 04.06.2020

    Grundlovssikrede rettigheder suspenderet under corona-krisen

    Borgernes frihedsrettigheder er blevet begrænset under corona-krisen med gennemførelsen af epidemiloven. Professor på Juridisk Institut, Frederik Waage, uddyber her, om disse begrænsninger er forenelig med grundloven.

  • 02.06.2020

    Når staten bliver far og mor

    Problemer med retssikkerhed for familierne og manglende dokumentation præger anbringelsernes historie i Danmark. Det påviser Cecilie Bjerres ph.d.-afhandling. Historikeren har et råd til politikerne: Fordyb jer i den historiske viden om anbringelser af børn, før der igen reformeres.

  • 27.05.2020

    Robot kan pode patienter for covid-19

    Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.

  • 25.05.2020

    Konspirationsteorier er udtryk for et land i krise

    På verdensplan findes der utallige konspirationsteorier, som siges at være skabt af folk med livlige fantasier. Men ifølge en forsker på SDU ligger der mere bag galskaben, for teorierne kan være med til at beskrive og forklare et land i politisk krise.

  • 20.05.2020

    Derfor er Genforeningen stadig vigtig

    Selvom markeringen af 100 års-jubilæet for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark er udskudt på grund af corona-krisen, er der grund til at dvæle et øjeblik ved begivenhederne dengang. De havde og har fortsat kæmpe betydning både følelsesmæssigt, politisk og nationalt, forklarer SDU-historiker.

  • 18.05.2020

    Det europæiske demokrati skal styrkes

    To forskere fra SDU er med i et internationalt forskerteam, der skal undersøge, hvordan demokratiet i Europa påvirkes af ændringer i politisk information.

  • 14.05.2020

    Forskere vil afskaffe ventetid til høreprøver

    Patienter med høretab venter måneder på en høreprøve. Det skal være slut. Forskere er ved at udvikle en ny høretest, som sikrer, at både patienter og hospitaler sparer tid.

  • 13.05.2020

    Du kan ikke undgå mikroplast

    Ingen mennesker på denne jord kommer gennem livet uden at trække vejret, drikke vand og indtage salt. For langt de fleste af os betyder det også et ufrivilligt indtag af mikroplast.

  • 07.05.2020

    Gople bruger kannibalisme til at brede sig

    Kald det en investering i fremtiden: Ribbegoplen producer enorme mængder afkom og bruger det som spisekammer, når den løber tør for føde i nye leveområder.

  • 07.05.2020

    SDU skal sikre rent drikkevand i Indien

    Indien tørster. Næsten halvdelen af befolkningen risikerer at blive ramt af vandmangel. Den indiske regering er derfor ved at udrulle en storslået vandplan, som forskere i miljøteknologi skal hjælpe med at føre ud i livet.

  • 06.05.2020

    Hvad betyder COVID-19 for gravides mentale sundhed?

    Forskere fra SDU spørger alle danske gravide kvinder om, hvordan de har det, og hvordan de oplever at være gravid under en pandemi.

  • 05.05.2020

    Hjulene kom hurtigt i gang efter pandemi

    Den økonomiske nedtur efter den spanske syge var overstået på få år, lyder konklusionen i et nyt studie, som dermed rummer et håb om, at den igangværende recession får et kort liv.

  • 04.05.2020

    Hver 5. elev har svært ved corona-undervisning

    Ny undersøgelse af elever og forældres oplevelse af nødundervisningen i grundskolen viser, at knap 20 procent af eleverne har det svært med nødundervisning og 35 procent af forældrene er bekymrede for børnenes læring.

  • 01.05.2020

    Gennembrud i arbejdet med molekylære maskiner

    Molekylære maskiner har potentiale til at revolutionere fremtiden – hvis vi altså kan lære at styre dem. Nu melder SDU-forskere, at de har fundet en metode til at styre de små maskiner, så de bevæger sig i en bestemt retning, fx ind i blodbanen.

  • 30.04.2020

    Opskyllet tang: Klamt eller værdifuldt?

    Isolering, gødning og dyrefoder: Mennesket har i århundreder udnyttet strandens opskyllede tang og ålegræs på et utal af måder, som også giver mening i dag, lyder det fra forskere, der opfordrer til bedre udnyttelse.

  • 27.04.2020

    Nyhedsbrugere savner faktatjek og løsninger

    Næsten halvdelen af danskerne er tilfredse med mediernes dækning under corona-pandemien, men en del nyhedsbrugere efterlyser mere faktatjek og historier med fokus på håb og løsninger, viser en ny undersøgelse fra SDU.

  • 23.04.2020

    Forskere vil udsulte farlige streptokokker

    Streptokokken er en af de bakterier, der globalt set tager flest menneskeliv. Nyt forsøg tyder på, at bakterien kan udsultes og dermed blive ufarlig.

  • 20.04.2020

    Gymnasieelever savner skolehverdagen

    Som en del af genåbningen af Danmark, vender de ældste elever i dag tilbage på landets gymnasier. Samtidig viser en ny undersøgelse, at gymnasieeleverne har savnet hverdagen på skolen. Samtidig har mange oplevet onlineundervisningen som sværere og mere kedelig end den normale undervisning.

  • 17.04.2020

    SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

    Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

  • 15.04.2020

    Forskere skal kortlægge H.C. Andersens litterære tricks

    SDU-forskere skal nu på opdagelse i manuskripterne til 50 af H.C. Andersens mest kendte eventyr og historier for at finde ny viden om H.C. Andersens kreative proces.

  • 08.04.2020

    Sociale netværk var vigtige for eliten

    Da slaveriet blev forbudt i USA, frygtede slaveejere at miste deres økonomiske velstand. Et nyt forskningsprojekt kan dog konkludere, at slaveejernes efterkommere forblev på samfundets top.

  • 03.04.2020

    Test på vej: Få svar om coronavirus på 10 minutter

    SDU-forskere og virksomheden BioPorto samarbejder om en test, der hurtigt kan identificere, om en person er smittet med coronavirus. Den kan få stor betydning i forhold til at stoppe smitte fra person til person.

  • 03.04.2020

    Klager fra patienter skal komme andre til gode

    Hvert år er 2700 patienter så utilfredse med behandlingen i Region Syddanmark, at de vælger at klage. Sagerne behandles og afgøres, men de bruges ikke til at forbedre behandlingen for andre. Det vil SDU-forskere forsøge at ændre.

  • 01.04.2020

    Skarver hører overraskende godt

    Nyt studie viser, at skarvens hørelse er mere sensitiv under vand end i luften. Den viden kan bruges til at beskytte sårbare fuglearter.

  • 26.03.2020

    Pattedyr: Vildtlevende hunner lever længere end hanner

    Det er ikke kun hos mennesker, at kvinder lever længere end mænd. Blandt vildtlevende pattedyr er den gennemsnitlige levealder hele 18,6 pct. længere for hunner end hanner. Hos mennesker er forskellen ”kun” 7,6 pct.

  • 24.03.2020

    Cannabis hjælper med at bekæmpe resistente bakterier

    Ny forskning viser, at antibiotika bliver mere effektivt og kan slå flere bakterier ihjel, hvis man kombinerer det med et stof fra cannabis-planten.

  • 20.03.2020

    Data skal sikre corona-afstand i supermarkedet

    Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.

  • 17.03.2020

    Kobber i knogler sladrer om Middelalderens valg af køkkenredskaber

    Hvem af vores forfædre brugte køkkenredskaber af kobber? Og hvor gjorde de det? Det kan nye kemiske analyser af knogler afsløre.

  • 11.03.2020

    H.O.R.T.U.S. XL suger CO2 ud af luften

    Kunstinstallationen er verdens første 3D-printede bioreaktor. Den er skabt af SDU CREATE-gruppen med en teknologi, der måske kan være med til at løse de store klimaudfordringer.

  • 10.03.2020

    SDU intensiverer forskningen i kunstig hud

    Forskere vil udvikle og 3D-printe hud til mennesker. Novo Nordisk Fonden giver 15 mio. kr. til nyt forskningsprojekt.

  • 09.03.2020

    Beskytter kejsersnit mod seksuelle problemer?

    Ny forskning indikerer, at frygt for udfordringer med sexlivet ikke bør bruges som argument for kejsersnit. Tværtimod har kvinder, der føder vaginalt, færre seksuelle problemer på sigt.

  • 05.03.2020

    Ny metode genanvender 95 procent platin

    I dag brændes industriskrot for at genanvende det sjældne og kostbare metal platin, men en forsker fra SDU har fundet en metode, som miljøvenligt og billigt genanvender over 95 procent platin.

  • 02.03.2020

    Middelklassen bestemmer mest

    Mange nyere studier viser, at den økonomiske politik passer bedst til de riges ønsker. Ny forskning udfordrer denne opfattelse og udpeger middelklassen som den gruppe, der har fået mest ud af den politik, der føres.

  • 28.02.2020

    Store karismatiske dyr i zoo udløser mange penge til naturbevarelse

    En del af zoologiske institutioners indtjening går videre til bevarelsesprojekter for vilde dyr og deres levesteder. Store karismatiske dyr sælger billetter.

  • 27.02.2020

    Studerende udvikler bæredygtige bind af planter

    Tre studerende var trætte af, at de ikke at kunne finde bæredygtige hygiejnebind. De har derfor udviklet et af plantefibre, som suger ligeså godt som konventionelle bind. Nu jagter de patent og investorer til deres opfindelse.

  • 26.02.2020

    Under mikroskopet: Saltets fantastiske egenskaber

    Et samarbejde mellem ARLA og SDU viser, hvordan man kan forbedre fødevarers smag, sundhed og holdbarhed ved at ændre på saltet.

  • 25.02.2020

    Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker

    Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.

  • 25.02.2020

    Forskere efterlyser bedre data om ulighed

    For at vi kan reducere uligheden i og mellem verdens lande, har vi brug for bedre data om ulighed. Der mangler et internationalt system til at måle ulighed, lyder budskabet fra professor Paul Sharp og mere end 50 andre økonomer.

  • 19.02.2020

    Mindfulness gør det lettere at glemme frygt

    Et nyt studie fra SDU viser, at mindfulness-træning med en app kan hjælpe mod stressreaktioner og angst på længere tid.

  • 19.02.2020

    Foreninger kan give turismen et skub

    Samspil mellem frivillige kræfter og turismesektoren kan skabe stor værdi for begge parter, men det rummer også udfordringer, hvis parterne ikke involveres på lige fod, lyder det fra SDU-forsker.

  • 18.02.2020

    Hvem bliver Angela Merkels efterfølger?

    Politik i Tyskland tog en ny drejning, da Annegret Kramp-Karrenbauer helt uventet gik af som CDU-formand. Lektor Moritz Schramm uddyber de udfordringer, der venter partiet og den kommende formand.

  • 17.02.2020

    Kviksølv er forsvundet fra Cheminovas strand

    Nyt studie viser, at der ikke længere findes kviksølv i strandbunden langs Harboøre Tange i Limfjorden, hvor den tidligere stærkt forurenende kemifabrik lå. Biologer er overraskede.

  • 12.02.2020

    På opdagelse i Danmarks hemmelige atomberedskab

    Hvordan satte Den Kolde Krig spor på både arkitektur, følelser og politik i Danmark? Det undersøger SDU-historikere, fordi de dramatiske årtier med atomtrusler kan lære os om, hvordan samfundet håndterer frygt og angst.

  • 06.02.2020

    Genforeningen 100 år: 1920-2020

    Den 10. februar er det 100 år siden at borgerne i det nuværende Sønderjylland, stemte om deres nationale tilhørsforhold. Professor Nils Arne Sørensen uddyber baggrunden for Genforeningen.

  • 06.02.2020

    Bliv klogere på de politiske begreber

    Demokrati, lighed, frihed og andre grundbegreber underkastes en grundlæggende analyse i en ny bog om politisk teori og filosofi. En af forfatterne til bogen, lektor i filosofi, Lasse Nielsen, giver her nogle eksempler på bogens indhold.

  • 04.02.2020

    Neurologiske sygdomme øger risiko for selvmord

    Mennesker med visse neurologiske sygdomme har en højere risiko for at begå selvmord. Nyt studie har undersøgt alle større neurologiske sygdomme.

  • 28.01.2020

    Det britiske skib gynger på åbent hav

    Storbritannien er på vej ud af EU. Ifølge tilhængere af Brexit er nye handelspartnere fra resten af verden vejen frem. Det britiske skib skal ud på det åbne hav. Men denne forestilling er skabt på falske præmisser, påpeger forsker.

  • 23.01.2020

    Skal fremtidens super-batterier laves af havvand?

    Kapløbet om at udvikle genopladelige og effektive batterier til fremtiden er i fuld gang. En lovende mulighed er at gå over til batterier, der baseres på natrium, som findes til overflod i havvand.

  • 22.01.2020

    Rigsretten i USA

    De amerikanske forfatningsfædre udformerede muligheden for at afsætte en præsident, hvis vedkommende gjorde sig skyldig i ”treason, bribery, or other high crimes and misdemeanors” – det er baggrunden for den proces, som nu betyder, at præsident Trump stilles for en rigsret.

  • 21.01.2020

    Influencere – de nye mediehuse

    Youtubere, instagrammere og bloggere har gjort deres indtog i mediebilledet, og det handler om meget mere end reklame. Et nyt projekt skal derfor afdække, hvordan influencerne påvirker både mediebrugerne og -branchen.

  • 20.01.2020

    Papegøje samarbejder med usynlig partner

    Nyt studie viser, at halvmåneparakitter har overraskende avancerede evner for samarbejde, når der skal skaffes føde. Vigtig viden for biologer, der arbejder med at beskytte vilde fugle i naturen.

  • 13.01.2020

    Angst skal trænes væk i den virtuelle verden

    Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.

  • 09.01.2020

    Robotter kan analysere gigt i hænder

    Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.

  • 08.01.2020

    Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

    Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.

  • 08.01.2020

    Laserlys kan hjælpe forsøgsdyr verden over

    SDU-forsker kan ved hjælp af laserlys identificere sygdomme i forsøgsdyr og finde ud af, hvilken effekt medicin har på sygdommene. Den nye teknologi giver mulighed for hurtigere og mere præcise diagnoser.

  • 06.01.2020

    Kan mobilen løfte sundheden i Tanzania?

    Det er oplagt at tænke mobiltelefonen ind i sundhedsstrategien hos fattige lande. Men det kræver mere viden, påpeger forsker.