Passive komponenter
Udvikling af den næste generations passive komponenter.
Emneord og anvendelser
Emneord
Aluminium elektrolytiske kondensatorer, elektrolytiske kondensatorer af polymer-aluminium, metalliserede filmkondensatorer, keramiske kondensatorer, højtemperaturydelse, pålidelighed, systemintegration, simulering
Anvendelser
Automotiv, industriel, trækkraft, luftfart, vedvarende energier
Profil
- Passive komponenter bliver mere og mere vigtige. Motivationen er fremskridtene inden for halvlederenheder, efterspørgslen efter højt integreret elektronik og et mere energi- og omkostningseffektivt design.
- CIE går i forkanten inden for forskning af passive komponenter.
- CIE udvikler den næste generation af passive komponenter, der matcher ydelsesniveauet for de nye halvledere, som fungerer ved højere temperaturer og skiftefrekvenser. Tilvejebringelse af design-in-tjenesten for at skabe den mest effektive effektelektroniske topologi og arbejde med relevante materialer for denne udviklingstendens.
- Kondensatorer integreres ind i det elektriske kredsløb som en integreret føle-kondensator i et IGBT-modul eller placeres tæt på IGBT-modulerne for at undgå parasitiske induktanser.
- Udførelse af systemovervågning af mekaniske, termiske og elektriske parametre for de passive komponenter i teori og praksis.
- CIE fokuserer på udvikling af nye elektrolytiske kondensatorsystemer i aluminium med lav ESR-adfærd (polymerelektrolytter), filmkondensatorer med meget høje dielektriske konstante materialer til anvendelse i høj kapacitet og ved temperaturer over 150 °C og magnetiske materialer med lave tab. Der fokuseres også på den termiske og elektriske stimulering af disse komponenter ved hjælp af detaljerede fysisk-kemiske levetidsdata.
- Der bliver udviklet nye hybride højspændingsisoleringsmaterialer som fx isoleringsfolier eller indkapslingsmaterialer. Forståelse af aldrings- og nedbrydningsadfærd for disse, fx HV-polymer eller keramiske materialer, der bruges i HV-enheder.
Serviceydelser
- Rådgivning om kondensatorer (materiale og proces)
- Rådgivning om design og behandling af FMEA
- Design-in support
- Test og beregning af levetid
- Miljøtilstand som fx overtryks- eller vibrationstest
- Pålidelighedsundersøgelser – genstart
- Fejlanalyse
- Simulering/termisk styring
- Reverse engineering
- Demonstratorer
Laboratorier og udstyr
- Kondensatorkarakterisering (LCR/netværksanalysator)
- Varme- og klimakamre
- Genstartsudstyr
- Fysisk og kemisk analytisk udstyr (SEM / EDX / HPLC / MS, IC), vådkemi
- Helium Orion mikroskopi (polymeranalyse) faciliteter
- Røntgentomografi
- Nedbrydningstester for højspænding (> 60 kV)
- Strømforsyninger
- Software
Kontakt
Thomas Ebel
Centerleder, Dr.rer.nat.
Center for Industriel Elektronik (CIE)
SDU Electrical Engineering
Institut for Mekanik og Elektronik
T 9350 7205
ebel@sdu.dk