Organiske solceller – endnu grønnere solenergi og arkitekternes drøm
I disse dage afvikles konferencen ’100% Climate Neutrality’ på Alsion i Sønderborg. Konferencen har fokus på at bringe løsninger i spil i forhold til verdens klimaudfordringer. En af de løsninger, som er bragt i spil er organiske solceller, som er på nippet til industrielt gennembrud.
Solenergi er den reneste og naturligste energiform, vi har. På kun tre timer bliver Jordens overflade bestrålet af Solen i et omfang, der svarer til verdens årlige energiforbrug. Derfor er solceller en vigtig del af den grønne transformation, hvis vi skal forhindre en temperaturstigning på mere end de 2 grader, der har været verdens erklærede klimamål siden Paris-aftalen blev indgået i 2015.
Bøjelige, gennemsigtige og papirstynde solceller
En ulempe ved traditionelle silicium-solceller er imidlertid, at anlæggene stadig kræver en ret stor overflade for at producere nok varme/strøm til en husstand. I Sønderborg sidder nogle af verdens førende forskere inden for organiske solceller – og organiske solceller har ikke den ulempe. Organiske solceller er nemlig bøjelige, gennemsigtige og papirstynde.
- Arkitekter kan lide at arbejde med organiske solceller, for de kan se potentialet. Du kan få solcellerne i forskellige farver, du kan integrere dem i facader på bygninger, så det åbner op for nogle perspektiver, hvor du kan producere strømmen lige dér, hvor du skal bruge den, nemlig i byerne, siger leder af SDU’s solcellegruppe, lektor Morten Madsen.
Organiske solceller er blandt andet blevet brugt i bevaringsværdige og fredede bygninger i Frankrig, hvor installation af anden energivenlig teknologi ikke har været mulig pga. at det er blevet vurderet, at det ville gå udover det historiske og bevaringsværdige udtryk.
Under ’100% Climate Neutrality’-konferencen i Sønderborg mødes lektor Morten Madsen med en række virksomheder, som alle er interesserede i hans forskning. Du kan se og høre ham fortælle om organiske solceller i videoen herunder.
Om ’100% Climate Neutrality Conference’
’100% Climate Neutrality Conference’ er en konstruktiv konference med fokus på teknologiske klimaløsninger og hvad der virker i kommunerne. Sønderborg har med ProjectZero-visionen allerede skabt markante resultater, hvilket der vil blive givet eksempler på, ligesom SDU sammen med de øvrige deltagende universiteter fortæller om de nyeste teknologiske landvindinger.
Konferencens gennemførelse er muliggjort med midler fra bl.a. Bitten & Mads Clausens Fond, LINAK og Region Syddanmark.