Nanotest skal sikre fremtidens kosmetik og fødevarer
Nanopartikler rykker ind i en lang række produkter og er med til at gøre vores hverdag bedre, men de bittesmå partikler kan også ende med at sætte sine tydelige spor i vores helbred. Nanoteknologicentrene ved Mads Clausen Instiuttet, NanoSYD i Sønderborg og Nanooptics i Odense, har modtaget penge til et projekt, som skal teste produkter for eventuelle skadelige partikler.
De er alle steder, men du kan ikke se dem. Vi snakker om nanopartikler. I takt med at flere og flere nanoteknologiske produkter kommer på markedet, øges vores behov for viden om, hvorvidt de nye nanomaterialer udgør en fare for sundhed og miljø.
Når temperaturen siger 26 grader udenfor, smører vi os ind i solcreme for at beskytte os mod solens stråler, sandsynligvis uden at skænke det en tanke, at produktet kan indeholde nanopartikler af ædelmetaller. Og det kan vi også roligt gøre, for et forskerhold fra Yale University i USA har nemlig fastslået, at specielle solcremer baseret på nanoteknologi er både mere sikre og mere effektive end traditionelle solcremer.
Nanopartikler er alle vegne og nano er egentlig bare en størrelsesbetegnelse, som stammer fra det græske ord for dværg. Teknologien fik sit gennembrud i 1980erne, da forskere for alvor forstod, hvordan man kunne styre og bruge de små størrelser inden for videnskaber lige fra fysik og biologi til medicin.
Kan være sundhedsskadelige
Det har imidlertid vist sig, at nanopartikler i kosmetik og medicin også kan give skader helt nede på celleniveau. Partiklerne kan udløse kræft, åreforkalkning og hjertekarsygdomme. Nanopartiklerne er så bittesmå, at de kan trænge gennem vores hud og ind i vore organer. Et INTERREG 4A-netværksprojekt under ledelse af SDU NanoSYD i 2014 har bevist, at meget små nanopartikler trænger ind i celler via deres membraner og udløser toksiske reaktioner.
- Det kan være meget nyttigt at bruge nanopartikler for at udløse antimikrobielle effekter på overflader, men man bør passe uhyre meget på, hvordan man fremstille disse nanopartikler. Sølvnanopartikler med størrelser over 100 nm er næsten ufarlige, mens nanopartikler under 20 nanometer er meget farlige, fortæller forskeren Jacek Fiutowski fra centret NanoSYD på SDU Sønderborg.
Sammen med andre forskere på NanoSYD og Nanooptics skal Jacek Fiutowski nu til at udvikle en metode til at identificere meget små og dermed farlige nanopartikler i kosmetik og fødevarer. Det nye Interreg 5A-projekt CheckNano, der har til formål at udvikle en chip-prototype til hurtig registrering af farlige nanopartikler, har nemlig netop modtaget cirka otte millioner kroner i tilskud fra Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.
Utrolig vigtigt projekt
Leder af NanoSYD og Mads Clausen Instituttet, Horst-Günter Rubahn, er glad og stolt over den store bevilling.
- Vi tilstræber altid at bedrive forskning, som er til gavn for den verden, som omgiver os, og det må vi bestemt sige er tilfældet i forbindelse med det her projekt. Der er et stort behov for teknologiske fremskridt, som kan frembringe sikre metoder til at vurdere risikoen af nanopartikler for mennesker og miljø.
Horst-Günter Rubahn tilføjer, at han også glæder sig meget over, at Interreg støtter op om CheckNano, der er en udløber af et tidligere projekt om nanotoksikologi.
EU vil have styr på nanoprodukter
Nanopartiklers potentielt skadelige virkning skræmmer. Derfor presser EU også på for at få mærket produkter med nanopartikler og samtidig få udviklet en række tests og certifikater, som kan beskytte forbrugerne mod potentielt skadelige stoffer. Det er imidlertid utrolig svært og tidskrævende at tjekke, om nanopartiklerne i produktet er skadelige, men det vil CheckNano rette op på.
NanoSYD har de specifikke værktøjer (som f.eks. et Helium Ion Mikroskop og et renrum) og den nødvendige viden, som kan danne grobund for en platform baseret på en række sensorer, der hurtigt vil kunne vurdere, om der er giftige nanopartikler i kosmetikprodukter eller i fødevarer. Firmaet PAJ i Sønderborg vil som projektpartner færdiggøre hele sensorproduktet. I Tyskland har NanoSYD projektpartnere, som er specialister inden for så vidt forskellige ting som toksikologi på Hochschule Flensburg og laserteknikker på firmaet Coherent i Lübeck.
Projektet CheckNano løber over tre år, og selvom bevillingen først træder i kraft i efteråret, så kan forskerne på NanoSYD allerede nu gå i gang, da de også har modtaget støtte fra Fabrikant Mads Clausens Fond, som har doneret 92.400 kroner. Det betyder, at de har haft mulighed for at indkøbe nødvendigt, teknisk udstyr.