Skip to main content
DA / EN
Skarabæbillen bruger himlen som kompas

Forskere skal udvikle en robot-bille

I et treårigt forskningsprojekt skal robotforskere omsætte skarabæbillens underfundigheder til kunstig intelligens. Billen er berømt for at forme en stor kugle af møg og rulle den hjem til sit bo ved at navigere efter solen.

Et europæisk forskerhold skal til at endevende skarabæbillen. Forskerholdet fra SDU, Lund Universitet og Kiel Universitet har modtaget en bevilling fra The Human Frontier Science Program Organization, HFSPO på godt 7 millioner kroner.

 - Skarabæbillen får maksimalt ud af dens lille hjerne. Den basale viden vil vi bruge til at skabe ny robotteknologi, forklarer lektor Poramate Manoonpong fra SDU Embodied Systems for Robotics and Learning, som skal have prototypen af en lille robot-bille klar, når forskningsprojektet slutter om tre år.

 Bruger himlen som kompas

Skarabæbiller er berømte for at rydde op og spise dyrs efterladenskaber. De bruger deres ben til at rulle en kugle af møg. Når kuglen er færdig sætter billen sine bagben op på bolden. Med forbenene skubber den bolden afsted mod sit bo, så den altså kommer til at gå baglæns.

 - Det er utroligt, at skarabæbiller kan orientere sig, mens de bevæger sig baglæns og ruller en bold, der er meget større end dem selv. Vi har udført eksperimenter, der tyder på, at skarabæbiller navigerer ved kun at bruge informationer fra himlen. For eksempel: solen, månen eller endda stjernerne, forklarer Emily Baird, biolog fra Lund Vision Group at Lund University:

 - Når vi lagde hatte på billerne, var de ikke længere i stand til at navigere. De for vild. Vi ved også, at de har svært ved at finde vej, når det er overskyet.

 Ultra stærk robot

Skarabæbillen har seks ben, og bruger benene til flere forskellige formål. Den bruger dem til at rulle kuglen, og når billen er kommet hjem til dens bo med maden, bruger den igen sine ben til at grave byttet ned. Som når hunde gemmer kødben.

 Når forskerne har undersøgt og udforsket hemmeligheden bag det lille dyrs enorme kraft og unikke egenskaber, skal forskerne Poramate Manoonpong og adjunkt Jørgen Christian Larsen omsætte naturens underfundigheder til kunstig intelligens.

 - Tænk, hvis vi kan skabe en ligeså effektiv robot, som kan bære ti gange sin egen vægt. Det vil da være fantastisk, siger Poramate Manoonpong.

 

Redaktionen afsluttet: 16.05.2017