Skip to main content
DA / EN

SDU på Nordens største robotmesse: Leverer viden og kandidater til klyngen

Det Tekniske Fakultet på SDU er medarrangør på R-22. - Vi spiller en vigtig rolle i robotklyngen, så selvfølgelig skal vi være med, siger institutleder Kasper Hallenborg.

Af Jakob Haugaard Christiansen, 16-03-2022

Universal Robots blev født i gangene på Det Tekniske Fakultet på SDU for snart 20 år siden. Stifteren af Mobile Industrial Robots lånte også et lokale hos universitetet i de tidlige dage af succesvirksomhedens liv. Direktøren i Uni-Control, som er udråbt som en af de bedste unge ledere i verden, er også uddannet på SDU.

Robotbranchen og SDU's Tekniske Fakultet (TEK) hænger uløseligt sammen og har gjort det, siden Lindøværftet i samspil med Odense Universitet begyndte at udvikle svejserobotter i midten af 1980’erne. 

Derfor er det også helt naturligt, at SDU er medarrangør, når den nordiske robotmesse i næste uge løber af stablen i hallerne i Odense Congress Center (OCC) 23.-25. marts.

- SDU er partner på R-22, fordi vi ser et stort potentiale i at samle de gode kræfter omkring robotklyngen i ét stærkt nordisk event med fokus på at udbrede robotteknologi til gavn for samfundet, siger Kasper Hallenborg, institutleder, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU’s Tekniske Fakultet.

Universitet deltog også i skaren af partnere, da der i 2018 blev afholdt robotmesse. I år deltager både forskere og studerende fra fakultetet, når der skal rækkes ud til industrien og til nye potentielle studerende på messen, hvor mere end 100 virksomheder har meldt deres ankomst som udstillere. Det er gratis at deltage som gæst på messen. Det kan du gøre via link nederst i artiklen.

Viden til virksomhederne

De kan tage en pause fra standen og høre om ny forskning og få inspiration, når virksomheder, organisationer og forskere debatterer og holder oplæg. Det Tekniske Fakultet er arrangør på to konferencespor på messen. 

Det første finder steder onsdag den 23. marts kl. 12.00 under overskriften Robots as a Tool i Hal A på scene 1. Her er der fokus på de "nye" områder, hvor robotter kan eller allerede er godt i gang med at blive taget i brug.

Det er bl.a. på healthcare, hvor UVD-robotten fra Blue Ocean Robotics og poderobotten fra Lifeline Robotics er gode eksempler. Der er også fokus på bl.a. inspektion i det spor, hvor i alt otte oplægsholdere indtager scenen.

Det er virksomhederne Lorenz Technology, Enabled Robotics og Ropca, der deltager sammen med forskerne Mikkel Baun (software), Ulrik Pagh Schultz (droner) og Thiusius Rajeeth Savarimuthu (healthcare robotics). Som sidste punkt på dagen bliver tilhørerne introduceret til et nyt robotnetværk, som er etableret med base på Det Tekniske Fakultet med lektor Oskar Palinko fra SDU Robotics i spidsen. DAHRIN (Danish Human-Robot Interaction Network) skal sætte fokus på relationen mellem robotter og mennesker i takt med at robotter rykker tættere på mennesker. 

Det andet spor, som SDU også står bag på R-22, har netop fokus på human-robot-interaction, når en række forskere taler om, hvordan virksomhederne får mest muligt ud af forskningen på det felt. Også dette spor finder sted i Hal A på scene 1 om torsdagen den 24. marts. Til debatten vil repræsentanter for firmaerne Capra Robotics, Blue Ocean Robotics og Universal Robotics også deltage.

Udover de to konferencespor deltager universitetet også med to stande i Hal A. På den ene kan man opleve aktiviteter fra SDU UAS Centre, hvor der flyves med droner.  Den anden stand sætter fokus på de to konferencespor, når man kan se nogle af de forskningsprojekter, som hives frem i præsentationer og debatter. De to stande har nummer 2506 og 2515.

Fokus på nye kandidater

Viden og forskning gør det ikke alene. Der skal også udklækkes nye ingeniører på Det Tekniske Fakultet, og det kræver nye unge studerende. Derfor er der også fokus på ingeniøruddannelserne fra TEK på R-22.

Udover konferencespor og stande står TEK også bag en studiedag på messens sidste dag fredag 25. marts, hvor ambitionen er tiltrække de ældste elever fra Folkeskolen, efterskoleelever og gymnasieklasser. De kan gennem to workshops få et nærmere kig på robot- og automationsteknologi, som man oplever det som studerende på Det Tekniske Fakultet. 

For TEK er ambitionen selvfølgelig at sætte fokus på de stærke bånd, der er mellem forskning og uddannelsesmiljøet og branchen, som både har brug for viden og for stærke unge kandidater til de mange nye job. Men det handler også om at beskrive de mange veje og muligheder, der er ind i robot- og automationsverdenen. 

- Selvfølgelig skal vi være til stede på messen, da vi har en vigtig rolle i udviklingen af den danske robotklynge og ønsker at styrke både dialog og samarbejdet med branchen. Som universitet skal vi levere nye fremragende kandidater til nye og etablerede firmaer i robotbranchen, som konstant har behov for flere medarbejdere, siger institutleder Kasper Hallenborg.

Den ene workshop handler således om, hvad der skal til for at komme ind på robotteknologi, men også hvad der er af muligheder i en branche i rivende udvikling. Anden workshop har fokus på, hvordan man kan opnå bedre velfærd gennem robotteknologi. Begge workshops finder sted i Hal C på Battle Zone klokken 13 fredag den 25. marts.

På messens sidste dag er Det Tekniske Fakultet i øvrigt også del af et delegationsbesøg, som er arrangeret af Invest In Odense. De danske og internationale gæster fra industrien og medier skal forbi virksomheder og vidensinstitutioner, hvor delegationen kommer forbi Det Tekniske Fakultet.

Læs mere om robotmessen og tilmeld dig som gæst her: https://www.roboticsevent.eu/forside-gaest/ 

Redaktionen afsluttet: 16.03.2022