SDU-professorer, Peter Hasle og Jan Vang, modtager millionbevillinger fra Danida Fellowship Centre
Den nyetablerede Global Sustainable Production-sektion ved SDU er kommet forrygende fra start; de to professorer, Peter Hasle og Jan Vang, har således begge modtaget bevillinger på fem millioner til forskningsprojekter i henholdsvis Bangladesh og Myanmar. Begge projekter relaterer sig stærkt til SDU’s arbejde med FN’s verdensmål.
Professor Peter Hasle og sektionsleder for Global Sustainable Production, professor Jan Vang, har fået bevillinger fra Danida Fellowship Centre (DFC). Bevillingerne er på henholdsvis 4.999.886 kr. og 4.999.497 kr.
- Som en nyetableret sektion ved SDU med fokus på bæredygtig produktion, så er det naturligvis et kæmpe rygstød, der betyder, at vi kan fortsætte et forskningsområde, hvor vi allerede har etableret os som centrale spillere på den europæiske forskningsscene, siger professor Jan Vang.
Begge professorer fokuserer i deres forskning på, hvordan vi skaber globale produktionssystemer, som er bæredygtige. De har en speciel interesse i, hvordan ingeniørteknikker som f.eks. lean medvirker til at skabe effektivitet på en måde, så det kommer arbejderne til gode. Kort sagt, så skal produktivitet og arbejdsmiljø gå hånd i hånd.
Det får professor Peter Hasle og professor Jan Vang nu mulighed for at forske i på den anden side af kloden, hvor de med de mange millioner nu har mulighed for at igangsætte forskningsprojekter i henholdsvis Bangladesh og Myanmar.
Katastrofe i Bangladesh var øjenåbner
- Den eksplosive vækst i lande som Bangladesh og Myanmar indebærer sikkerheds- og sundhedsmæssige risici for arbejdere, hvilket sammenstyrtningen af Rana Plaza (Se boks-tekst) på tragisk vis eksemplificerer. Men det er ikke bygningssikkerhed som forbedres, det er det samlede arbejdsmiljø med børnearbejde, håndtering af farlige kemikalier og fysisk overbelastning som der skal bedre styr på, siger professor Peter Hasle.
”Vores forskning har vist, at et godt arbejdsmiljø betyder højere produktivitet. Lønnen er faktisk kun en mindre faktor i forhold til en virksomheds overskud.
Ordentlige arbejdsforhold = vækst
Dette medfører ikke blot et problem for arbejdernes ve og vel, men også for den økonomiske udvikling, da højrisikoarbejde hæmmer produktiviteten. Katastrofer som den i Bangladesh kan desuden skade landets omdømme og stoppe virksomheder fra Vesten fra at investere i og indgå samarbejde med leverandører, hvor arbejdsforholdene ikke lever op til vestlige standarder.
- Derfor er det vigtigt, at Bangladesh, Myanmar og andre lignende lande investerer i udviklingen af sikre og sunde arbejdspladser, siger Peter Hasle.
Bedre arbejdsmiljø medfører ikke mindre overskud
Hvis du forbedrer arbejds- og lønvilkår for syersker i Bangladesh, så er det naturligt at konkludere, at det i sidste ende betyder dyrere tøj til modeindustrien, men det er ikke tilfældet. Faktisk tværtimod.
- Vores forskning har vist, at et godt arbejdsmiljø betyder højere produktivitet. Lønnen er faktisk kun en mindre faktor i forhold til en virksomheds overskud. Det er langt vigtigere, at produktiviteten er høj, samtidig med at virksomhederne kan omstille sig til de hurtige skift i moden, siger Peter Hasle.
Også gevinst for danske virksomheder
Udover de åbenlyse fordele i forhold til arbejdsmiljø for arbejderne i Bangladesh og Myanmar, kommer de to professorers forskning faktisk også danske virksomheder til gode.
- Vi er med til at sikre, at underleverandørerne lever op til de standarder, som de danske virksomheder sætter. Og faktisk også underleverandørernes underleverandører, hvilket ellers har været et uoplyst område og lidt af en jungle, siger professor Jan Vang.
Inspektører på arbejdspladserne
Efter Rana Plaza-katastrofen har der været stærk globalt fokus på at lovgive på området og iværksætte initiativer i tøjindustrien, som skal forbedre arbejdsmiljøet for arbejderne. Ét af disse initiativer er auditorer, som kommer på besøg i virksomhederne. Specielt forskningsprojektet i Bangladesh vil fokusere på disse auditorer.
- Vi skal bl.a. kigge på, hvordan vi kan gøre disse auditorer bedre og forske i, om det er de rigtige initiativer, som er sat i søen. Og så skal vi kigge på, hvorvidt virksomhederne rent faktisk lever op til det, som de viser frem, så auditorerne ikke blot bliver fremvist et skønmaleri eller et sminket lig.
Lever op til FN’s verdensmål
De to projekter flugter med FN’s ottende verdensmål, som omhandler fremme af vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.
For at forstå de fulde perspektiver af forskningen, så skruer vi tiden tilbage til den 24. april 2013. Scenen er den ni etagers høje bygning, Rana Plaza, 25 kilometer fra centrum af Bangladeshs hovedstad Dhaka. Klokken 8.45 summede tøjfabrikken af liv. Stemplerne fra symaskinerne hamrede monotont og dampen fra strygejernene blandede sig med den varme morgenluft. Ingen tænkte på den revne i bygningen, som blev opdaget dagen forinden. Heller ikke syersken Laxmi Sarkar. Men da Laxmi Sarkar pludselig mærkede gulvet begynde at tippe under sig, så var revnen det første, som faldt i hendes tanker.
Laxmi Sarkar sprang op, og da hun styrtede ned ad trapperne, hørte hun en brølende lyd bag sig. Idet hun kiggede sig over skulderen, bliver hun begravet i bjælker og beton. Ligesom tusindvis af andre blev hun fanget under den nedstyrtede bygning. Laxmi Sarkar var én af de heldige. Ligesom 800 andre blev hun reddet ud af murbrokkerne af redningsfolk et par timer efter. Andre var ikke så heldige. Det samlede dødstal blev opgjort til 1127, hvilket gør sammenstyrtningen til det mest dødelige bygningskollaps i historien, der ikke var foranlediget af en terrorhandling.