Skip to main content
DA / EN

Rejeskaller skal give laks sund kulør

8,5 millioner tons madrester køres årligt direkte på forbrændingen. Forskere fra TEK arbejder på at udnytte affaldet til et eksporteventyr. Eksempelvis skal rejeskaller omdannes til kostbar rød farve, som kan give laks naturlig kulør og måske bekæmpe rynker.

Langt de fleste laks, vi hiver i land fra køledisken i supermarkedet, er opdrættede norske laks, som er sminket orangerøde med et syntetisk farvestof. I naturen spiser laks rejer og får derfra den flotte orangerøde farve, som vi kender som laksefarve. I fangenskab bliver laksens kød grå, fordi den ikke spiser rejer, men forbrugerne vil ikke sætte tænderne i en grå laks. Derfor tilsætter opdrætterne syntetisk farve til laksens foder.

- Det naturlige lyserøde farvestof i rejer er meget dyrt. Det koster omkring 11.000-23.000 kroner per kilo. Derfor forsøger vi nu at finde en metode, så vi kan udskille det naturlige farvestof fra rejeskaller, som fiskefabrikker alligevel bare kører til forbrændingen, forklarer lektor Xavier Fretté fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.

Farvestof giver færre rynker
Ud over, at den røde farve fra rejeskallerne kan bruges til at give laks en naturlig og sund kulør, så er farvestoffet, som hedder astaxanthin, også et eftertragtet stof i skønhedsindustrien og inden for helsekost. Nogle forskere har endda udråbt astaxanthin til at være et vidundermiddel, fordi det er et af naturens stærkeste antioxidanter.

- Rejeskallerne kan blive en indbringende forretning og et lukrativt eksportmarked. Udnyttelse af vores ressourcer kan plante Danmark i helt nye markeder, og rejeskallerne bliver i dag bare kørt til forbrændingen, siger Xavier Fretté.

Fiskefabrik øjner stor forretning
Ph.d.-studerende fra Iran, Behnaz Razi Parjikolaei har sat tre år af til at finde den helt rigtige måde at udskille stofferne på. Hun fører blendede rejeskaller gennem forskellige membraner, som fungerer som en si. Det gælder om at finde frem til den helt rigtige membran, som kan udskille farvestoffer, vitaminer og proteiner fra rejeskallerne.

- Jeg har været i gang i halvandet år, og jeg er ikke helt i mål endnu. Det gælder om at finde en metode, som er effektiv og grøn, så virksomhederne nemt og miljøvenligt kan udskille det kostbare farvestof astaxanthin. Udnyttelsen af vores ressourcer kan plante Danmark i helt nye markeder, siger Behnaz Razi Parjikolaei, der samarbejder med Launis Fiskekonserves A/S fra Aalbæk i Nordjylland.

Projektet spiller ind i en større satsning, hvor forskerne arbejder intenst på at vride næringsstoffer, vitaminer og andre gavnlige stoffer ud af endnu uudnyttede ressourcer som havet og skraldet.

For mere information kontakt
Lektor Xavier Fretté ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på 6550 7337 / xafr@kbm.sdu.dk  
 

Redaktionen afsluttet: 09.09.2013