Skip to main content
DA / EN

Forskning inden for fotonik

Fotonik er en nøgleteknologi på Det Tekniske Fakultet, hvor vores aktiviteter spænder fra grundlæggende studier i nanooptik til udvikling af praktiske anvendelser og enheder, der udnytter billeddannelses- og spektroskopiteknikker.

De vigtigste forskningsretninger inden for fotonik er:

  • Eksperimentelle og teoretiske studier af interaktionen mellem lys og stof på nanoskalaen, herunder lineære og ikke-lineære elektromagnetiske fænomener til lysmodulation og -detektion, metaflader, kvantefotonik og enkeltfotonemission
  • Udvikling og integration af optiske sensorer og lyskilder til lab-on-chip-applikationer
  • Udvikling af bøjelig og fleksibel organisk optoelektronik til lysemitterende og fotodetekterende enheder
  • Mikroskopiske og spektroskopiske undersøgelser af naturlige, udviklende og syge væv og celler
  • Ultrahurtig spektroskopi til karakterisering af fundamentale dynamiske processer i hårdt og blødt stof 

Forskningsområder

Forskningsgrupper inden for fotonik på Det Tekniske Fakultet

Nanooptik og plasmonik

De seneste fremskridt inden for nanoteknologi har gjort det muligt at generere, kontrollere og manipulere elektromagnetiske felter på nanoskalaen. Nanofotonik, som afslører nye optiske fænomener, har ført til nye og hurtigt udviklende områder som plasmonik, fotoniske krystaller og metamaterialer. I løbet af de sidste par årtier har der været en eksplosiv vækst inden for dette felt, som omfatter grundforskning og anvendelser, der udnytter unikke optiske egenskaber. Forskningsemnerne fokuserer på teoretiske studier og eksperimentelle undersøgelser af interaktioner mellem lys og stof på nanoskalaen. Disse omfatter stærkt forbedrede og ekstremt begrænsede elektromagnetiske tilstande understøttet af plasmoniske nanostrukturer, lineære og ikke-lineære elektromagnetiske fænomener til lysmodulation og detektion ved hjælp af ultrakompakte nanofotoniske komponenter, dynamiske og multifunktionelle optiske meta-overflader til kontrol af strålingsflow og bølgefronter samt effektiv kobling af kvanteemittere til nanostrukturer til forbedret spontan emission. 

Sensorik og mikrofluidik

Sensorteknologier, der bidrager til opfyldelsen af bæredygtighedsmål ved at fremme bæredygtigt fødevareforbrug, muliggøre tilgængelig sundhedspleje og sikre modstandsdygtighed over for klimaforandringer. Der er særligt fokus på mikrofluidiske sensorapplikationer. Mikrofluidik handler om håndtering af væskeprøver på mikro- og nanoskala, hvor forholdene adskiller sig fra almindelige flowsystemer. Vigtigst af alt dominerer fysiske egenskaber som viskositet og overfladeinteraktioner, mens inerti for det meste er ubetydelig. Dette skaber laminære strømningsforhold, som giver både interessante udfordringer og muligheder. Vi har fremstillet og brugt en række mikrofluidiske værktøjer til at håndtere, manipulere og kontrollere væske- og vandprøver, typisk i størrelsesordenen µL til nL.

Organisk tyndfilm og enheder

Organiske halvledermaterialer har en række nyttige egenskaber, som kan tunes ved hjælp af kemiske synteseteknikker til særlige anvendelser som f.eks. emission eller absorption af lys inden for et bestemt bølgelængdeområde. Deres iboende mekaniske fleksibilitet kan også gøre det muligt at udvikle bøjelige og strækbare enheder. Sådanne materialer udgør grundlaget for organiske lysdioder (OLED'er) og organiske fotodetektorer.

Ultrahurtig spektroskopi

Karakteristiske processer i hårdt og blødt stof forekommer på meget korte tidsskalaer, fra femtosekunder (elektroniske processer) over picosekunder (fononiske processer) til mikrosekunder (reaktive processer). Ultrahurtig spektroskopi bruger ultrakorte lyspulssekvenser til at studere fotoinducerede dynamiske processer i molekyler, nanostrukturer og faste stoffer. Vi fokuserer på tidsopløst spektroskopi for at spore dynamik i materialer, der registrerer lysemissionsfænomener, der forekommer i ekstremt korte perioder for at forbedre ydeevnen og enhedens levetid.

Bio- og medicinsk teknologi

Vi udvikler og anvender biologiske systemer til produktion af fødevarer, foder, kemikalier og vedvarende energibærere. Vi har også udviklet nye medicinske behandlinger og processer til at reducere forurening.

 

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 18.09.2024