Skip to main content
DA / EN

Forskning inden for mekanik

Forskning i maskinteknik på Det Tekniske Fakultet bidrager til grundforskning og samfundsmæssige udfordringer og behov inden for de klassiske discipliner maskinteknik og intelligent styring af mekaniske systemer.

Maskinteknik på Det Tekniske Fakultet dækker en række fokusforskningsområder, herunder fluid dynamik, aeroelasticitet, strukturel dynamik, materialeteknologi, fracture & fatigue, multifysisk simulering og optimering, termisk procesteknik, energisystemmodellering, tilstandsovervågning og intelligente kontroller. Disse fokusområder bidrager til anvendelsesforskningsområder inden for maritim teknologi, energisystemer, P2X-teknologi og mekatroniksystemer såsom robotteknologi og droneteknologi og additiv fremstilling.

Forskningsområder

Det Tekniske Fakultet har særligt fokus på at udvikle nye, bæredygtige løsninger til mekanisk design, strukturel dynamik, topologioptimering, termiske systemer, materialeteknologi samt styring af elektromekaniske enheder som robotter eller droner.

Fluid dynamik og aeroelasticitet

Fluid dynamik og aeroelasticitet er to vigtige felter inden for mekanik, især relevante i studiet af, hvordan væsker (væsker og gasser) interagerer med faste strukturer, og hvordan disse interaktioner påvirker adfærden og designet af forskellige mekaniske systemer, især i rumfart, bilindustrien og civile.

Strukturel dynamik, materialeteknologi, fracture & fatigue

Strukturel dynamik, materialeteknologi, brud og træthed er grundlæggende aspekter af mekanik, der fokuserer på at forstå, hvordan strukturer opfører sig under forskellige forhold, hvordan materialer bidrager til strukturel integritet, og hvordan skader eller svigt opstår over tid.

Multifysisk simulering og optimering

Multifysisk simulering og optimering omfatter avancerede metoder, parallel computing og topologioptimering. Det fokuserer på interaktioner mellem mekaniske, termiske og fluidiske felter, såsom varmeoverførsel og termomekanik. Værktøjer er skabt til at simulere og designe elektronikkøling, termisk styring, mikrofluidiske enheder, støbe- og svejseprocesser.

Termisk procesteknik, modellering af energisystemer

Termisk procesteknik og energisystemmodellering er integrerede områder inden for maskinteknik, der fokuserer på effektiv konvertering, overførsel og udnyttelse af energi, især varme. Disse områder er kritiske for design og optimering af systemer i industrier som elproduktion, kemisk forarbejdning, fremstilling og miljøteknik.

Tilstandsovervågning og intelligent styring

Forskningen i tilstandsovervågning og intelligente kontroller fokuserer på moderne metoder til styring og estimering af mekatroniske systemer. Dette inkluderer navigation, stabilisering og energioptimering. Forskningen er tæt forbundet med at reducere energiforbruget ved at optimere køretøjets veje, forbedre køle- og varmesystemer og stabilisere skibe for at optimere lastning.

Maritim teknologi

Den maritime teknologis hovedfokus er at skabe metoder og modeller, der kan bruges i den maritime sektor. Vægten er lagt på bæredygtig skibsdrift og skibskonstruktion, med særligt fokus på energieffektivitet, vibrationsanalyse og træthed.

Mekanik af drone- og robotteknologi

Forskning i drone- og robotteknologi fokuserer på design og fremstilling af ubemandede køretøjsplatforme, herunder luft- og undervandsdroner, autonome skibe ("droneskibe") og terrængående køretøjer.

Additiv fremstilling

Additive Manufacturing, også kendt som 3D-print, er en transformativ tilgang inden for maskinteknik, der muliggør skabelsen af komplekse strukturer og komponenter ved at tilføje materiale lag for lag. Denne teknologi har brede anvendelsesmuligheder i industrier som rumfart, bilindustrien, medicin og forbrugsvarer, hvilket giver nye muligheder inden for design, prototyping og produktion.

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 18.09.2024