Skip to main content
DA / EN

Forskning inden for kemiteknik og bioteknologi

Det Tekniske Fakultet forsker inden for områder af kemiteknik og bioteknologi, som bidrager til smartere og visionære løsninger på nogle af fremtidens problemer.

Vi fremmer videnskab og teknologi for en bæredygtig fremtid. Vores forskning omfatter optimering af biologiske processer til industrien, forbedring af reaktionshastigheder med katalysatorer og udvikling af nye materialer til medicin og elektronik. Vi fokuserer på præcise målinger for at isolere forbindelser, forstå biomolekylære processer og omdanne biomasse til værdifulde produkter. Vi forfiner biogas til effektiv energianvendelse, anvender membranbaserede metoder til næringsstofseparation og innoverer inden for vandrensning. Vores arbejde omfatter også skabelse af lægemidler, produktion af værdifulde proteiner og brug af 3D-bioprintning til regenerativ medicin.

Forskningsområder

Analytisk kemi og biokemi

Vi er dedikeret til fremskridt inden forpræparativ og analytisk kemi. Med et skarpt fokus påisolering og kvantificering af både kendte og nye forbindelser, dykker vi ned i den komplekse verden af naturlige produkter, lægemidler og fødevaretilsætningsstoffer. Vores ekspertise ligger i at udnytte kraften fra sofistikerede kromatografiske, spektrometriske og spektroskopiske teknikker, suppleret medbioaktivitetsstyrede metoder.

Bioimaging og biospektroskopi

Vi udvikler teknikker og analysemetoder for at forstå fundamentale biomolekylære processer, som spiller afgørende roller i menneskers sundhed og sygdomme. Vi studerer proteiner og lipider i væv, planter, fødevarer, mikroorganismer samt organeller i pattedyrceller. Dette gør vi ved at anvende kemiske principper og teknikker til at afsløre de underliggende molekylære oprindelser af disse processer. Vi bruger fluorescensmikroskopi, etiketfri Raman-baserede teknikker som CARS og SERS, avancerede billedmodaliteter som alle tilgængelige superopløsningsmikroskopiteknikker i kombination med state-of-the-art analyseværktøjer til dette formål.

Biogasopgradering

Biomassen er en begrænset ressource og skal derfor udnyttes maksimalt. Forskernes fokus er derfor opgradering af biogas og pyrolysegas ved methanisering med brint til methan, til fortrængning af fossilt naturgas på gasnettet.

Biogas procesoptimering

Forskningsområdet fokuseret påBioraffinaderi og Biofuels/Biogasprocesoptimeringsigter mod at udvikle bæredygtige løsninger til omdannelse af biomasse/organiske restprodukter til værdifulde produkter. Forskere udforsker innovative metoder til at ekstrahere biofuels og andre højværdikomponenter fra vedvarende ressourcer, hvilket bidrager til en grønnere fremtid

Proteinteknologi og Industriel Mikrobiologi

Vi studerer proteiner, enzymer og mikroorganismer med industrielle og farmaceutiske anvendelser ved hjælp af både traditionelle og avancerede teknikker til at undersøge og producere proteiner og mikroorganismer.

Vores forskning omfatter oprensning, kvantificering, identifikation og karakterisering af proteiner og andre biomolekyler, samt undersøgelse af ikke-genetisk og genetisk modificerede mikroorganismer med henblik på at producere værdifulde produkter. Forskningsområderne er primært funktionelle og strukturelle egenskaber af proteiner; mikrobielle og enzymatiske aktiviteter; opdagelse af kemiske stoffer og lægemidler; DNA-teknologi; samt produktion i bioreaktorer.

Farmaceutisk teknologi og bioteknologi

Farmaceutisk teknologi og bioteknologi omfatter en bred vifte af ekspertise. Forskere udforsker nye teknologier til at skabe lægemidler og celleterapier, formulerer eksisterende lægemidler og udvikler metoder til målrettet lægemiddellevering, herunder nanopartikler og kontrollerede frigivelsessystemer. Deres arbejde spænder over udvikling af aktive farmaceutiske ingredienser, krystalteknik og forbedrede opløsningshastigheder for dårligt vandopløselige lægemidler.

Funktionelle materialer og nanoteknologi

Feltet for Funktionelle Materialer og Nanoteknologi omfatter udvikling og undersøgelse af nye nanomaterialer. Disse materialer samles i multifunktionelle strukturer med anvendelser inden for nøgleområder af teknologi. Vi udvikler nye materialer til sundhedssektoren og undersøger, hvordan pattedyrsceller og væv interagerer med disse.


Fødevareteknologi

Vi udfører banebrydende forskning inden for Membran Separationsteknologi og Fødevarevidenskab og Teknologi for at drive bæredygtige løsninger. Membran separationsteknologi er afgørende for at isolere og rense bioaktive forbindelser, hvilket er vigtigt for udviklingen af funktionelle fødevareingredienser og forbedring af fødevaresikkerhed og kvalitet.

Vores ekspertise spænder over fødevareforarbejdning, analyse og kulinariske teknikker, hvor vi kombinerer traditionelle og moderne metoder til at undersøge fødevarer fra enkeltmolekyler til komplette produkter. Vi fokuserer på at udvinde, identificere og rense aktive forbindelser og funktionelle ingredienser, optimere disse processer og forstå sammenhængen mellem fødevarers kemiske sammensætning og deres egenskaber. Denne forskning gavner både fødevareindustrien og kulinarisk forberedelse.

Vi sigter mod at fremme funktionelle ingredienser, fødevareforarbejdning og nye fødevareprodukter for at fremme sundhed, velvære og god smag. Vores avancerede udstyr inkluderer HPLC, GC, AAS til kemisk analyse samt avancerede mikroskopiteknikker til detaljeret strukturel undersøgelse.

Kemiteknik

Forskningen ved SDU-ChE transformerer procesindustrien gennemKemisk og Biokemisk Proces Syntese og Intensivering. Med fokus på separationprocessers afgørende rolle forbedrer de produktkvalitet og -renhed, hvilket er vitalt for markedskonkurrenceevnen. Deres nyskabende arbejde omfatter design og simulering af væskeadskillelsesprocesser, udvikling af nye destillationsmetoder til komplekse adskillelser og skabelsen af intensiverede adskillelsesalternativer som delte vægkolonner. De syntetiserer også hybrid flowsheets og anvender avancerede adskillelsesprocesser til bæredygtig fremstilling. Med fokus på energibesparelser og omkostningsreduktion er deres forskning afgørende for at forbedre eksisterende kemiske og biokemiske anlæg, alt imens de samarbejder globalt med industrielle og akademiske partnere.

3D Bioprint

3D bioprinting er et tværfagligt forskningsfelt, der kombinerer additiv fremstilling, biologi og materialevidenskab for at skabe biokonstruktioner med tredimensionelle arkitekturer, der efterligner naturlige levende væv. Det har til formål at fremstille dele, der efterligner ægte vævs- og organfunktioner ved at kombinere både levende og ikke-levende materialer i specifikke tredimensionelle rumlige strukturer. Anvendelserne af 3D-bioprint spænder over regenerativ medicin, vævsteknologi, rekonstruktiv kirurgi, lægemiddelopdagelse og grundlæggende cellebiologisk forskning.

 

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 18.09.2024