Skip to main content
DA / EN
Fysik

Bævrende sort hul er godt nyt for fysikere

Internationalt forskerhold har observeret et sort hul i 10 år og kan nu fortælle os, hvordan det opfører sig, når det suger næring til sig.

Af Birgitte Svennevig, , 23-09-2020

Sidste år præsenterede forskere fra Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration det første billede af et sort hul, og nu følger de op med mere præcise beskrivelser af det.

I mellemtiden har de nemlig brugt tiden på at analysere de 10 års data, der findes om det pågældende sorte hul, og de viser nye dynamiske sider.

M87* black hole appearance in 2009-2017

– Vi ved nu, at det sorte hul er omgivet af en ring, der bævrer. Det har den gjort i alle de 10 år, vi har observeret det, så der er altså tale om et konstant, flerårigt fænomen, der ikke længere ”kun” er teoretisk forudsagt, siger fysiker og adjunkt Roman Gold fra The Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology, SDU.

Roman Gold har været med til at udvikle nogle af de modeller, der ligger til grund for observationerne.

Grunden til, at ringen hele tiden bævrer og blævrer er, at det sorte hul konstant suger gas til sig, som bliver varmet op til milliarder af grader, ioniserer og bliver turbulent ved mødet med magnetiske felter.

– Vi kan nu observere dynamikken i gassen og studere hvordan det sorte hul tager gassen til sig som næring, siger Roman Gold.

Mød forskeren

Roman Gold er fysiker og adjunkt ved Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology, SDU. Han forsker i naturens mest kompakte objekter; sorte huller og neutronstjerner.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 23.09.2020