Sundhedsteknologi kan være med til at redde vores sundhedsvæsen
Sundhedsvæsenet står over for udfordringer, men samles kræfterne på tværs af fagligheder, og bringes alle perspektiver i spil, opstår nye muligheder for at møde dem. Når ingeniører, klinikere, forskere og private aktører samarbejder tæt, kan vi udvikle sundhedsteknologi, der ikke blot hjælper sundhedspersonalet, men også forbedrer patientbehandlingen og skaber et mere robust og effektivt sundhedsvæsen.
Mange siger, at sundhedsteknologi vil fremtidssikre det danske sundhedsvæsen. Men mange elementer skal medtænkes, og det er et puslespil med mange brikker. Sundhedsteknologi skal være én af flere vigtige brikker i puslespillet, der skal bidrage til, at et udfordret sundhedsvæsen opretholder et niveau, vi kender.
Det mener Benjamin Schnack Rasmussen, der er lektor og speciallæge i radiologi ved OUH og klinisk forskningsleder ved Center for klinisk kunstig intelligens (CAI-X), der undersøger brugen af kunstig intelligens (AI) og hjælper med at forbinde klinikere fra hospitalet med ingeniører og forskere på SDU og aktører i det private erhvervsliv.
Sundhedsteknologi i dag
- Sundhedsteknologi som kunstig intelligens (AI), robotteknologi og Internet of Things (IoT) rummer enormt potentiale, men vi må samtidig erkende, at der også er betydelige udfordringer knyttet til teknologien. Udviklingen går hurtigt, men sundhedsvæsenet er ofte ikke gearet til at implementere og integrere nye løsninger i klinisk praksis. Det skaber en kløft mellem teknologisk innovation og de konkrete muligheder for at anvende løsningerne i sundhedsvæsenet i dag, forklarer Benjamin Schnack Rasmussen.
- Derudover er der en række etiske og juridiske spørgsmål, som følger med brugen af AI. Hvem har ansvaret, hvis teknologien fejler i en kritisk situation? Og hvordan sikrer vi, at teknologien anvendes på en måde, der gavner patienter uden at gå på kompromis med sikkerheden?
CAI-X, CIMT og CCR – brobyggere mellem sundhedsvæsen og teknologi
For at bygge bro mellem udfordringerne og muligheder for at forløse teknologiens potentiale, arbejder flere aktører på at udvikle og forske i løsninger, der fungerer i praksis. CAI-X er et centralt omdrejningspunkt for brugen af kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. Her forbinder man klinikere fra hospitalet med ingeniører og forskere fra SDU og det private erhvervsliv for at skabe sundhedsteknologi, der kan anvendes i den kliniske hverdag.
Et andet vigtigt center i den udvikling er Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT). CIMT arbejder på at fremme samarbejdet mellem klinikere, forskere og virksomheder for at udvikle og implementere nye sundhedsteknologier. Centrets projekter spænder fra udvikling af nye diagnostiske værktøjer til forbedring af patientpleje gennem telemedicin og dataanalyse. CIMT har vist, hvordan tæt samarbejde mellem sundhedsvæsenet og industrien kan skabe konkrete løsninger, der forbedrer sundhedsplejen for både patienter og klinikere.
Også Center for Clinical Robotics (CCR) spiller en central rolle i udviklingen af robotteknologi til sundhedssektoren. CCR udvikler robotteknologier, som kan støtte kirurger i komplekse operationer og lette klinikernes arbejdsgange. Det er teknologier, der kan være med til at reducere risikoen for fejl og samtidig optimere arbejdsgangene på hospitalerne, og det er afgørende i et sundhedsvæsen under øget pres og med færre ressourcer.
Teknologi kan som nævnt ikke stå alene i fremtidssikringen af sundhedsvæsenet. Uddannelse, organisatorisk innovation, forebyggelse og sundhedsfremme er andre vigtige brikker.
Benjamin Schnack Rasmussen mener, at teknologi er én af de vigtigste forudsætninger, men fremtiden for sundhedsteknologi afhænger af, at kræfterne i endnu højere grad samles i større strukturer, hvor de forskellige aktører får mulighed for at arbejde tættere sammen.
- Samarbejdet mellem klinikere, ingeniører, forskere og private virksomheder, som vi ser det hos CAI-X, CIMT og CCR, har allerede vist sig effektivt. Men potentialet kan for alvor forløses, hvis vi formår at styrke samarbejdet endnu mere systematisk, siger han og fortsætter:
- Et Medtech-center i Odense, hvor universitet og hospital samarbejder med virksomheder under samme tag, vil skabe helt nye rammer for innovation og bidrage til at udvikle sundhedsteknologi. Her kan private virksomheder teste deres teknologier direkte i et klinisk miljø og udvikle løsninger, der i langt højere grad er tilpasset de virkelige behov på hospitalerne. Når vi bringer de rette fagligheder sammen og samler kræfterne, kan vi ikke blot bevare det høje niveau i det danske sundhedsvæsen, vi kan også løfte det.
Mød forskeren
Benjamin Schnack Rasmussen er lektor og speciallæge i radiologi ved OUH og klinisk forskningsleder ved Center for klinisk kunstig intelligens (CAI-X).