Obama besøgte SDU
Som ventet blev det et tilløbsstykke uden lige, da Barack Obama på den sidste fredag i september gæstede universitetet
Af Kent Kristensen, kk@sdu.dk
Foto: Michael Drost-Hansen
Allerede en halv time inden Barack Obama skulle på scenen, gik hans tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, afslappet rundt på SDU i Kolding.
Undervejs hilste han på en gruppe studerende og diskuterede den politiske situation i USA, inden han udbrød:
- Wow, det er et flot universitet. Jeg tror, at det bliver en rigtig god dag, og jeg glæder mig også selv til at høre Obama.
Afslappet Obama
Det gjorde de øvrige 725 gæster også, og blandt dem var H.K.H. Prinsesse Marie, flere ministre og andre politikere, erhvervsfolk samt studerende.
De rejste sig spontant op og brød ud i klapsalver, da USA’s 44. præsident smilende og vinkende indtog SDU, iført mørkt jakkesæt med blå åbenstående skjorte.
- Tak fordi jeg måtte komme. Tak for jeres fine vejr og uh, hvor sidder man godt i jeres møbler indledte han, da han sank ned i en stol og forberedte sig på spørgsmål, som studerende fra SDU blandt andet havde været med til at formulere.
Uddannelse og mange andre emner
Herefter gik den næste time med politiske emner som genoprettelsespolitikken under finanskrisen, socialpolitik, velfærdsmodellen i Skandinavien, fake news og den politiske polarisering – både i USA og Europa.
Den tidligere præsident blev også spurgt, hvad han vil anbefale unge at uddanne sig til.
- Der er ingen tvivl om, at der bliver brug for folk med tekniske kompetencer. Jeg håber, at flere kvinder vil uddanne sig inden for de brancher, for vi har brug for deres input, og det siger jeg også som far til to døtre, fastslog Obama.
Evnen til at samarbejde
- Og dem, som ikke interesserer sig for teknik og naturvidenskab skal ikke fortvivle. Uddannelsessystemet skal også udvikle studerende, der kan samarbejde, og som er kreative. Vi får brug for medarbejdere, der kan indgå i teams, og som kan se nye løsninger. Som har empati og indsigt, fortsatte den forhenværende præsident.
Han tilføjede, at det også handlede om at tænke i områder, der ikke kan erstattes med kunstig intelligens, og da han blev spurgt, hvad han konkret rådede sine egne piger til, svarede han:
- Altså…..Det spørgsmål forudsætter jo, at de lytter til deres far,… Men jeg siger til dem, at de skal tænke i to værdier. De skal være venlige, og de skal gøre gavn. Derudover er mit råd, at man ikke skal fokusere på hvad man vil være, men hvad man kan lide at arbejde med.
”Lederskab starter med at lytte – ikke tale.
Undervejs redegjorde Obama også for sit syn på lederskab og fremtidens ledere.
- Lederskab starter med at lytte – ikke tale. Og dernæst skal en leder være rigtig god til at samle et team af dygtige medarbejdere og sikre, at de får succes.
- Som præsident vidste jeg, at de beslutninger der nåede mit bord, var de bøvlede, for ellers havde andre handlet på dem. Derfor var det vigtigt, at jeg kunne få problemstillingerne belyst fra alle vinkler. Det kræver også, at du har folk omkring dig, som tør være uenige, så du får forskellige indfald.
Studerende med usædvanlig liste
Inden Obama til nye klapsalver forlod SDU, nåede han også at fortælle, at han skriver på en bog. Og for den 27-årige Sidse Gerdrup, der er kandidatstuderende ved Center for Amerikanske Studier, var oplevelsen med den tidligere præsident toppen af en helt særlig kransekage.
Hun har tidligere været udvekslingsstudent i Wisconsin, hvor hun under præsidentvalget i 2012 deltog i et universitets-arrangement med Obamas vicepræsident, Joe Biden. Derudover har hun også været til foredrag med daværende ambassadør Rufus Gifford.
- Det er helt surrealistisk, at jeg nu også har hørt Obama. Han var fantastisk. Især hans råd om, at man i forhold til karrierevalg skal tænke på værdier som venlighed og nytte, gjorde indtryk. At vi bør tænke på, hvad vi vil i stedet for, hvad vi kan blive, var også befriende, siger Sidse Gerdrup.
Vurderet som den 8. bedste
Som optakt til besøget havde en række af gæsterne tidligere på dagen hørt et oplæg, hvor lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier fortalte om Barack Obamas tid som præsident.
- Hans kritikere beskriver ham som en, der kun var god til at holde taler, men det er efter min mening ikke korrekt. Han var en væsentlig bedre realpolitiker, end de fleste har forståelse for, sagde Niels Bjerre-Poulsen.
Han tilføjede, at Obamas eftermæle tilsyneladende også er ved at ændre sig. I år har et panel af politologer og andre eksperter således placeret Obama på en 8. plads blandt nationens 45 præsidenter. Det fremgår af ranking-listen “Presidents &Executive Politics Presidential Greatness Survey”.
Produktiv præsident
Niels Bjerre-Poulsen beskrev USA’s 44. præsident som en, der især i sin første regeringsperiode fik gennemført betydeligt mere, end folk måske er opmærksomme på.
SDU-forskeren fremhævede, at Obama desuden havde vanskelige vilkår, fordi han blev mødt af et republikansk parti, der på forhånd havde besluttet sig for slet ikke at stemme for nogle af hans lovforslag.
Alligevel blev finanskrisen bekæmpet og Irakkrigen afsluttet. Atomaftalen med Iran, klimaaftalen i Paris, legalisering af ægteskaber mellem homoseksuelle var andre resultater. Sundhedsreformen var et kapitel for sig, og den proces har Niels Bjerre-Poulsen skrevet en anekdote om i en kommende bog.
Som i Dirty Harry
Obama vidste, at en sundhedsreform ville være en historisk milepæl, men eftersom den også havde mange modstandere, var præsidenten klar over, at det ville kræve mere end almindelig politisk håndværk at få forslaget vedtaget.
Derfor spurgte han en af sine nærmeste rådgivere, om det overhovedet kunne lade sig gøre, og rådgiveren svarede: ”Der er en mulighed. Men det bliver som i filmen Dirty Harry, hvor efterforskeren Clint Eastwood spørger: Føler du dig heldig?”
Præsidenten svarede: ”Mit navn er Barack Obama, jeg er en sort mand, og jeg er USA’s præsident. Selvfølgelig føler jeg mig heldig.”
Fredag den 28. september var der 725 andre, der følte sig heldige.
Se billedgalleri fra arrangementet omkring Obamas besøg på SDU Kolding
Fakta
Barack Obamas besøg på SDU i Kolding foregik under overskriften ”A conversation with President Barack Obama”.
Arrangementet var et samarbejde mellem Business Kolding, Kolding Kommune samt SDU. Business Kolding var den officielle vært.
Mød forskeren
Niels Bjerre-Poulsen, som tidligere på dagen holdt oplæg om Barack Obama, er lektor på Center for Amerikanske Studier, hvor han forsker i amerikansk politik og historie.
Oplæg til studerende
De studerende, der deltog i Obama-besøget, fik et oplæg ved gæsteprofessor Sarah Hentges. Oplægget indeholdt både tekst, slides og videos.