Mød forskeren: Oliver Niebuhr
Oliver Niebuhr, lektor ved Center for Industriel Elektronik, er en forsker drevet af en passion for at forstå verden og spændingen ved at afdække ny viden. I dette interview deler Niebuhr sine bevæggrunde for at blive forsker, alternative karriereønsker og det fascinerende forskningsområde psyko-akustik.
Lektor Oliver Niebuhr dykker i dette interview ned i det fængslende spørgsmål om, hvordan hjernen konstruerer vores virkelighedsopfattelse og fremhæver gennembruddene inden for hans felt.
Desuden diskuterer Niebuhr de praktiske anvendelser af hans forskning og hans fascination af fysik. Opdag en personlig side af Oliver Niebuhr, herunder hans kærlighed til film, bøger og familieeventyr.
Hvorfor blev du forsker?
Mange ville sige nu, 'fordi jeg vil forstå verden omkring os'; det var også et vigtigt motiv for mig. Først og fremmest er det dog opdagelsesglæden. At se og beskrive nye ting og vise dem til folk i og uden for den akademiske verden er fremragende.
Hvilken anden karriere overvejede du?
Åh, der var så mange ting! Jeg har altid nydt at arbejde kreativt. At se tingene fra forskellige perspektiver, tænke på nye måder eller teste eksisterende koncepter på nye områder er noget, jeg stadig nyder godt af som videnskabsmand i dag. Som ung brugte jeg mest denne energi på at skabe film og bøger. Jeg ville være nok være blevet filminstruktør eller science fiction-forfatter, hvis jeg ikke var endt som forsker.
Hvad optager dig i øjeblikket?
Jeg har det privilegium at arbejde i et meget anvendelsesorienteret forskningsområde: psykoakustik eller psykofonetik. Spektret af vores forskning strækker sig fra virkningerne af skriftlig og talt hadefuld tale til lyttercentreret industrielt lyddesign med fokus på støj og stressreduktion til måling og træning af karismatisk offentlig tale, også i menneske-maskine-interaktioner. De anvendelsesorienterede spørgsmål finder ofte vej til praktisk implementering og er med til at forbedre folks hverdag. Dette er enormt tilfredsstillende, og - det understreger jeg også - støtten fra SDU TEK og RIO i disse aktiviteter er enestående.
Hvilket spørgsmål vil du gerne have svar på?
Det store spørgsmål i felter, hvis navne begynder med "psyko", er, hvordan hjernen formår at konstruere en sammenhængende opfattelse ud fra alle de multimodale signaler, den modtager hver brøkdel af et sekund. Det er virkelig en fantastisk ingeniørproces. Lyde, stemmer, tredimensionelt syn, smag og endda kronologi er løbende opdaterede fortolkninger, beriget af oplevelser, bygget på forventninger og filtreret af delvist tillærte, blot mærkbare forskelle. Hvordan fysiske signaler relaterer sig til det, vi så ubesværet og ubevidst opfatter som vores håndgribelige virkelighed, er det største spørgsmål, som der kun findes delvise svar på.
Hvad er det mest markante gennembrud på dit felt nogensinde?
Det er svært at sige. Nogle gennembrud er "højlydte" og forstyrrende, andre mere subtile og gradvise. Udviklingen af spektralanalyse og kildefilter-sætningen er blandt de kritiske gennembrud inden for mit felt. Meget mere stille, men måske endnu mere indflydelsesrige, var fællesskabsdrevne softwareapplikationer, som har demokratiseret forskningen i mit område og bidraget meget til den rige og mangfoldige viden, vi har i dag.
Hvordan håber du, at andre kan få gavn af din forskning?
Jeg håber, at jeg kan se disse fordele regelmæssigt. For eksempel, grundlagt på baggrund af vores forskning, tilbyder SDU-spin-out-virksomheden AllGoodSpeakers ApS de nyeste videnskabelige værktøjer og teknikker til effektfulde præsentationer og forhandlinger til alle interesserede parter, fra sælgere til stiftere til ledere og administrerende direktører. Med Hate Speech-projektet finansieret af VELUX Fonden formulerer vi retningslinjer for politiske og sociale beslutningstagere. I et projekt finansieret af Danish Sound Cluster bidrager vi til innovationer i at reducere hverdagens stress.
Hvilket andet forskningsfelt fascinerer dig mest?
Fysik, især astrofysik og partikelfysik, sømmer sig for en god næsten-science-fiction-forfatter. Kompleksiteten og den konstruktive karakter af de skjulte processer minder mig om den menneskelige opfattelses vidundere.
Hvad har du på dit kontor, som de fleste andre mennesker ikke har?
Bøger – men det ville kun afsløre mig som old-school-forsker. Det er den store variation af chokolade, som jeg altid har inden for rækkevidde, og uden hvilken næsten intet fungerer i at skrive, analysere og tænke.
Hvem beundrer du mest?
Det kan jeg ikke sige spontant. Der er ikke én enkelt person. Forskning er en meget konkurrencedygtig forretning og kræver meget af dig, især hvis du brænder for vores arbejde. Jeg beundrer alle dem, der alligevel formår at balancere arbejde og liv. Det gør jeg ikke