Projekt titel: Stalkingens konsekvenser
Projektbeskrivelse:
Baggrund:
Stalking defineres som en systematisk række af kontaktforsøg, hændelser og adfærd som af den udsatte opleves som uønsket, gentaget og vedvarende, og som opleves grænseoverskridende og intimiderende for den udsatte. En befolkningsundersøgelse fra justitsministeriet fra 2018 viste, at 2% af danskerne mellem 18 år og 74 år havde været udsat for stalking inden for det seneste år, hvilket svarer til at mellem 67.000 og 98.000 danskere udsættes for stalking hvert år.
Formål:
Med dette projekt ønsker vi at bidrage med en dybdegående og bred kortlægning af de psykologiske følgevirkninger af stalking og de behov som stalkingofrene oplever. Med projektet vil vi undersøge nogle af de problemstillinger omkring stalking, som er underbelyst i den nationale og internationale litteratur på området. Disse problemstillinger er alle relevante at belyse for at yde en effektiv og tilpasset støtte og behandling til stalkingofre.
Metode:
Projektet anvender et mixed methods design og kan groft opdeles i 4 faser, der forventes at overlappe hinanden:
- Systematisk review. Formålet med den første fase er at skabe et systematisk overblik over den eksisterende internationale viden om stalking og psykologiske følgevirkninger.
- Analyser af psykologiske følgevirkninger. Formålet i denne fase er at opnå en større viden om danske behandlingssøtende stalking ofre. En større viden om disse kan hjælpe med at præcisere, hvilke indsatser, der bør istandsættes for at hjælpe stalkingofre i Danmark, herunder både juridiske, politimæssige og behandlingsmæssige indsatser.
- Analyser af risikofaktorer og beskyttende faktorer. Her vil vi undersøge, hvordan forskellige faktorer omkring stalkingforløbet og den stalkingudsatte påvirker sværhedsgraden eller typen af psykologiske følgevirkninger efter stalking.
- Kvalitativ undersøgelse. Her vil vi undersge, hvordan det opleves at være stalkingudsat. Formålet med denne undersøgelse er at supplere og nuancere de problemstillinger, som vi belyser i de tidligere faser.
Perspektiver:
Resultaterne for dette projekt skal øge viden og forståelse for de psykosociale konsekvenser af stalking og deres betydning for ofrenes hverdag og støttebehov. Projektet vil også bidrage til en større forståelse for de risikofaktorer og de beskyttende faktorer, der har en betydning for de psykosociale konsekvenser som ofrene oplever under og efter stalkingen. Vi forventer altså, at resultaterne overordnet set kan være med til at udbygge vidensgrundlaget for behandling og forebyggelse af stalking og dens konsekvenser, hvilket kommer både ofrene og resten af samfundet til gode.
Startdato og forventet slutdato: 01.10.2022-01.04.2025
Hovedvejleder: Ask Elklit, professor
Bi-vejledere: Maria Louison Vang, lektor & Dorte Christiansen, adjunkt
Forskningsgruppe: Videnscenter for Psykotraumatologi
Samarbejdspartnere: Dansk Stalking Center
Finansiering: Offerfonden
Nøgleord: Stalking, traumer, vold, psykotraumatologi