SCC inviterer unge, udenlandske forskere, der vil løse klimakrisen, til SDU
Lederen af SDU Climate Cluster, Sebastian Mernild, har med det nye projekt GAIA blikket fast rettet mod unge forskere fra udlandet. Vi har brug for deres hjælp til at løse de globale klimaproblemer, mener han.
Drastiske ændringer på alle parametre er nødvendige, hvis vi skal komme helskindet ud af den globale klimakrise. Og unge forskere kan meget vel vise sig at have noget af den nødvendige kreativitet, der skal til for at vende krisen.
Det er idéen bag SDU Climate Clusters nye flagskib, projektet GAIA, der nu inviterer 15 unge, udenlandske forskere til Danmark i postdoc stillinger. En postdoc stilling kan søges af personer, der er færdige med deres ph.d., og den er tidsbegrænset – her er tale om 15 toårige stillinger.
Ca. halvdelen af udgifterne til de 15 stipendier betales af den sum, som SDU Climate Cluster fik i dåbsgave af SDU ved sin opstart i 2022, og den anden del af EU-programmet Marie Skłodowska-Curie Actions.
- Jeg forventer, at vi kan trække nogle unge talentfulde forskere til, som vi dag ikke har fat i på det faglige plan. De udgør et vækstpotentiale for SCC, som kan komme både SDU og Danmark til gode, og i højere grad hvis de vælger at blive her, men under alle omstændigheder kommer de klimaforskningen til gode, siger Sebastian Mernild.
Tværfaglig tilgang er afgørende
De 15 unge forskere, der kan søge postdoc stipendierne, får base på SDU og skal indgå i tværfaglige samarbejder med andre forskere, virksomheder eller myndigheder. Temaerne spænder fra den grønne omstilling, økodannelse, cirkulær økonomi og transport til sundhed, adfærdsændring, særlige arktiske udfordringer og digitale løsninger.
Den tværfaglige tilgang til projekttemaerne er afgørende, understreger Sebastian Mernild:
- Klimaproblemerne er komplekse og griber ind i hinanden, så som forskere er vi nødt til at kigge ind i mange forskellige fagspor. Vi skal løse de her problemer på tværs. Med GAIA får vi et projekt, hvor vi parrer forskere fra forskellige felter med hinanden, fordi vi tror, der kan komme nogle nye forskningsområder og nogle nye synergier ud af det.
De akademiske partnere i GAIA er
De akademiske partnere i GAIA er Københavns Universitet, Institute of Marine Research (Norge), University of Rijeka (Kroatien), University of Stirling (Storbritannien), University of Edinburgh (Storbritannien), University of Limerick (Irland), University of Cyprus (Cypern), Agricultural University of Georgia (Georgien), University of Essex (Storbritannien), University of Carlos III of Madrid (Spanien), Adam Mickiewicz University (Polen) og Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center, Aarhus Universitet.
Erhvervspartnerne er Dansk Industri, Universal Robots, H.J. Hansen Recycling og A.P. Møller-Mærsk A/S.
Øvrige partnere er Odense Kommune, Sønderborg Kommune, Fyens Stiftstidende, CARE Danmark Fonden og Region Sjælland.
Projektets hjemmeside: https://www.thegaiaproject.eu/
Forskere bliver beriget af miljøskift
Som eksempel på et tværfagligt samarbejde, der gavner klimaforskningen, nævner han centeret Aqua-NbS (Aquatic Nature-Based Solutions): Her arbejder forskere fra fx biologi, byplanlægning og økonomi sammen om at tackle vandbaserede klimaudfordringer som oversvømmelser.
Et andet eksempel er et OUH-ledet samarbejde om bæredygtige lægemidler, hvor sygehuse, apoteker, kommuner, styrelser, industri og klimaforskere arbejder sammen om at reducere klimabelastningen for lægemidler i den danske sundhedssektor.
De unge forskere, der kan søge om at blive en del af GAIA, skal være fra udlandet – eller for at være helt præcis: De må ikke have opholdt sig i Danmark i mere end 12 måneder de sidste tre år.
Det er der en mening med, fortæller Jan Andersen, der arbejder med udvikling af forskningsprojekter på Det Naturvidenskabelige Fakultet og har været med til at udvikle projektet GAIA.
- Vi ved fra undersøgelser, at forskere bliver berigede af miljøskift som fx at opholde sig på et universitet i et andet land. Deres produktivitet stiger, og det gør kvaliteten af deres forskning også. De får en anden forståelse for deres eget forskningsområde, som er værdifuld. Det vil vi gerne understøtte, siger han.
Den samme holdning har Sebastian Mernild, der i løbet af sin karriere har tilbragt 15 år (2006–2020) i udlandet, bl.a. i USA, Chile og Norge.
De første af 15 GAIA postdocs kommer til SDU fra midten af 2025.
Læs også
Læs også artiklen GAIA postdoc stipendier: Uddannelse af morgendagens tværfaglige klimaforskere