Vores madvaner og fødevaresystem medfører til nedbrydning af økosystemet. Vi skal omgående ændre, hvordan vi spiser. Det er dog ikke ligetil, for hvad og hvordan vi spiser hjælper os med at gøre os til dem vi er.
Ifølge en rapport fra EAT Lancet fra 2019 udgør mad den stærkeste faktor til at optimere menneskelig sundhed og miljømæssige bæredygtighed. Det nuværende fødevaresystem påvirker alle 17 af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling; på nuværende tidspunkt er der en række udfordringer både for mennesker og miljøet.
Rapporten fra EAT Lancet beskriver, hvordan fødevarepraksis kan ændre sig afhængigt af, hvem du er og hvad du spiser. Spisevaner er rodfæstet i kroppen, i familier, i sociale grupper, i kultur og tradition og påvirkes af lokale forhold. Derfor skal en transformation af fødevaresystemet være systematisk, men også relevant for os i hverdagen. Desuden skal omlægningen stadig være i stand til at opfylde dybtliggende sociokulturelle såvel som ernæringsmæssige behov.
I rapporten fra WWF og Knorrs Future 50 Foods
identificerer førende fødevare- og bæredygtighedsforskere halvtreds fødevarer med social, miljømæssig og økonomisk indvirkning. Disse fødevarer er valgt på baggrund af deres høje næringsværdi og deres evne til at fremme global biodiversitet og fornyelse. Rapporten er en global rapport. Ikke alle fødevarer er tilgængelige overalt, og mange er ukendte for danske husstande. Det kan derfor være svært at indarbejde disse ingredienser i vores daglige madlavnings- og spisevaner.
ReThinking Food undersøger :
- Hvordan kan vi som samfund samles og skabe engagement for øget global bæredygtighed?
- Hvordan kan vi blive motiveret til at ændre den måde vi anvender fødevarer på?
Nyttige links:
Hvordan mad forbinder alle FN's Verdensmål (video)
Forbindelsen mellem SDG'erne og globale grænser for en bæredygtig verden (video)
WWF & Knorr's Future 50 Foods Report
Sidst opdateret: 27.07.2024